Palestijnse aanslag in Efrat mislukt
Een Palestijnse man heeft vrijdag een bom tot ontploffing proberen te brengen in de supermarkt van Efrat, een Joodse nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Een Israëlische vrouw liep daarbij lichte verwondingen op. In de buurt van Jeruzalem werd een Israëlische automobilist doodgeschoten.
Volgens de politie droeg de man in de supermarkt explosieven rond zijn lichaam. Hij slaagde er echter niet in die af te laten gaan. De kleine klap die wel te horen was, zou de ontsteker zijn geweest. Een van de klanten schoot de dader dood.
De Palestijnse al-Aqsa Brigades eisten de aanslag op, maar het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken legde de schuld bij de Palestijnse leider Yasser Arafat. „Arafat blijft toespraken houden over zijn inspanningen voor vrede en zijn terroristen blijven proberen Israëliërs te vermoorden”, zei Ari Mekel, medewerker van het ministerie.
Op de Westelijke Jordaanoever even ten noorden van Jeruzalem werd een Israëlische automobilist ingehaald door een auto met gewapende Palestijnen, die zijn auto met kogels doorzeefden. Elders op de Westoever schoot een Joodse kolonist, die met zijn gezin in de auto reed, op een Palestijn die zich volgens hem verdacht gedroeg. Twee Palestijnen raakten gewond. Israëlische militairen die dachten dat ze werden aangevallen, schoten vervolgens op de kolonist, waardoor ook hij gewond raakte. Zijn vrouw en kinderen werden geraakt door rondvliegend glas van autoruiten.
De nieuwe incidenten kwamen op een moment dat de hoog opgelopen spanningen tussen Israël en de Palestijnen iets tot bedaren leken te komen. Enkele uren voor de Palestijn zich in de supermarkt probeerde op te blazen, voerden de Israëlische en Palestijnse veiligheidschefs voor het eerst in enkele weken weer een rechtstreeks gesprek met elkaar. Bovendien trokken Israëlische militairen zich vrijdagochtend terug van de stellingen die ze eerder op de Gazastrook hadden ingenomen. Volgens het Israëlische leger werd overeenstemming bereikt over stappen om een staakt-het-vuren te bereiken.
Arafat heeft donderdag drie verdachten van de moord op de Israëlische minister Ze’evi laten oppakken, wat bijdroeg tot de hoopvolle stemming. De Israëlische premier Sharon zei echter dat er nog meer verdachten zijn, die ook moeten worden gearresteerd en uitgeleverd aan Israël. Arafat zei echter dat de verdachten door Palestijnse rechtbanken zullen worden berecht.
Volgens een Israëlische opiniepeiling die vrijdag is gepubliceerd, twijfelt 61 procent van de ondervraagden aan de politiek van Sharon. Die kwam een jaar geleden aan het hoofd van de regering te staan met de belofte met harde hand de veiligheid van de Joodse staat te garanderen.
De suggestie van de Saudische kroonprins Abdullah dat zijn land vrede kan sluiten met Israël als het zich terugtrekt uit de gebieden die het in juni 1967 bezette, kan een opening bieden in het vastgelopen vredesproces. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell zei dat vrijdag tijdens zijn terugreis van Azië naar de Verenigde Staten. Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan zei dat het aanbod moet worden overwogen.
Powell zei bezorgd te zijn over het geweld in het Midden-Oosten. „Zodra ik terug ben in Washington zal ik een flink deel van het weekeinde gebruiken om beide partijen weer bij het vredesproces te betrekken”, zei hij.
Een serieus voorstel van Saudi-Arabië zou van grote betekenis zijn, omdat andere Arabische landen het Saudische voorbeeld meestal volgen.