Politiek

Islam versus Evangelie tijdens slotdebat

Aan de vooravond van de verkiezingsdag kruisten lijsttrekkers nog één keer de degens. „Weet u wat het hart is van de christelijke cultuur? Jezus.”

ANP
14 March 2017 23:05Gewijzigd op 16 November 2020 10:01

In het voorprogramma van het door de NOS georganiseerde slotdebat troffen dinsdagavond eerst de ‘kleintjes’ elkaar. In een confrontatie met Monasch van Nieuwe wegen en 50PLUS-lijsttrekker Krol mocht SGP-lijsttrekker Van der Staaij het spits afbijten. Op de vraag welk thema de SGP-leider bij een kabinetsformatie zéker op tafel leggen zou, koos hij „respect voor het leven.” Zo mag de „klaar-met-leven-wet” er wat Van der Staaij betreft nooit komen.

In een persoonlijke ontboezeming gaf Krol aan ooit zelf „verlangd te hebben naar de dood”, toen na een operatie zijn „darmen niet op gang kwamen.” Artsen wisten hem uiteindelijk op andere gedachten te brengen. „Ik kan dus meeleven met de SGP op dit punt”, stelde Krol. „Maar ik zeg toch: leg de keuze bij de mensen zelf.”

Dat laatste benadrukte ook Monasch. Hoewel het voormalige PvdA-Kamerlid „als zoon van een chirurg het vechten voor mensenlevens met de paplepel kreeg ingegoten”, stelde hij dat Van der Staaij te veel vanuit zijn geloof voor anderen wil bepalen wat ze moeten doen. „Beperk het tot uw eigen keuze.”

Kort daarna kreeg Van der Staaij de lachers op zijn hand toen hij Krol (oud-hoofdredacteur van de Gay Krant) inwreef dat niet álle ouderen in Nederland in grote nood verkeren. „Ik zag u laatst in een helikopter en nu snap ik het. U bent Heli-Henk met een helikopterview. Vanaf boven lijkt iedereen hetzelfde.” En met een vette knipoog naar het door de SGP-verfoeide homohuwelijk. „Meneer Krol, zó zijn we niet getrouwd!”

Matadors

Namens de ChristenUnie mocht Segers zich met de ‘groten’ meten. Loting had bepaald dat hij dit in een-op-eendebatten tegenover Rutte en Wilders mocht doen. Dat werd door Buma (CDA) en Pechtold (D66) –die het met zichtbare tegenzin met elkaar moesten doen– met enige jaloezie gadegeslagen. De CU’er bleef tegenover de politieke matadors moeiteloos overeind. Hij verweet Rutte te laks te zijn rond klimaatverandering en de noodzakelijke transitie richting schone en hernieuwbare energie. „Neem leiding!” riep hij de premier toe.

Rutte maakte van die aanval behendig gebruik om zijn troefkaart in deze campagne nog eens uit te spelen: staatsmanschap. „Als er om leiding wordt gevraagd, wordt er vaak naar mij gekeken. Terecht dat u dit zegt.”

Venijnig werd het onderonsje geen moment. Segers dankte Rutte juist ruimhartig voor diens leiderschap. „U heeft er mede voor gezorgd dat we uit de economische crisis zijn gekomen.” Rutte gaf Segers subiet een compliment terug: „En u hebt geholpen, waarvoor dank.”

Het kwam de politiek leiders, die elkaar in een komend kabinet best eens nodig kunnen hebben, zelfs op een kleine reprimande te staan van debatleider Rob Trip: „Oké heren, nu weer debatteren!”

Vinnig was wél het debat tussen PVV-leider Wilders en PvdA-voorman Asscher. De laatste had gekozen voor de stelling ”Nederland is van ons allemaal”.

„Gaat het wel goed met u?” wilde Wilders weten. „Volgens mij bent u enorm de weg kwijt. Uw stelling is namelijk precies de slogan van DENK. Namens wie praat u eigenlijk? Namens de restanten van de PvdA, of namens Kuzu?”

Getergd en met stemverheffing beet Asscher Wilders toe dat alle mensen die door de PVV’er worden beschimpt méér fatsoen hebben in hun pink dan Wilders in zijn hele fractie. „Dit bent u: 20 jaar Kamerlid, 10.000 tweets, 0 oplossingen.”

Islam

Het slotdebat eindigde met een discussie over de islam tussen Segers en Wilders, waarbij de laatste de eerste verweet zich te weinig te verzetten tegen islam. „In tegenstelling tot de mannenbroeders van de SGP stemt u op dit punt vaak mee met de linkse partijen. Ik begrijp dat niet. Christenen zullen ook hier, net als in het Midden-Oosten, samen met Joden de eerste slachtoffers zijn van de islamisering.”

Segers antwoordde de christelijke cultuur wel degelijk te verdedigen. „En weet u wat daar het hart van is? Dat is Jezus. Die riep op tot naastenliefde en barmhartigheid.” Wilders wierp tegen dat Jezus in de islam helemaal „niet bestaat.” „Mohammed is daar de grote inspirator: een agressieve krijgsheer, een pedofiel, iemand die Joden onthoofdde. Dát is de islam. En als wij ons daar niet tegen verweren, bestaat ons vrije Nederland straks niet meer.”

Volgens Segers kan en mag vrijheid echter nooit verdedigd worden door de vrijheid voor anderen te beperken. „Als vrijheid je lief is, dan geef je die ook. Zelfs aan hen die jouw geloofsovertuigingen niet delen. Vrijheid is sterker dan welke dwang of dreiging dan ook.”

Jezus heet anders, maar bestaat wél in Koran

Bestaat Jezus niet in de islam, zoals PVV-leider Wilders tijdens het slotdebat tegen CU-fractievoorzitter Segers zei? Hij bestaat wel, en heeft zelfs een prominente plaats, maar onder een andere naam: Isa.

Isa of Jezus wordt in de Koran niet als Zoon van God getypeerd, en ook is Hij in de Koran niet aan het kruis gestorven: twee kernpunten die hét theologische verschil uitmaken tussen het christelijk geloof en de islam. Maar het is opmerkelijk wat in de Koran wél over Jezus wordt gezegd. Zo erkent de Koran de maagdelijke geboorte van Jezus uit Maria – iets wat zeker niet over Mohammed wordt gezegd. Ook zinspeelt de Koran op fouten van Mohammed, maar „Isa Masih” –Jezus de Messias– wordt niet als feilbaar beschreven. Verder wordt Jezus in de Koran het „Woord van God” en de „Geest van God” genoemd. Ook is Hij ten hemel gevaren en zal Hij volgens moslims als de Messias terugkeren aan het eind der tijden. Kortom: feitelijk krijgt Jezus in de Koran een hogere plaats toegeschreven dan Mohammed – iets wat aanknopingspunten kan opleveren voor het gesprek met moslims. Er is één levensgroot probleem: die Bijbelse noties over Jezus in de Koran raken in de praktijk bijna volledig ondergesneeuwd door de enorme nadruk die in de islam wordt gelegd op de overtuiging dat Jezus niet de Zoon van God kan zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer