Rustige opening op Damrak
De AEX-index in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies aan de sessie begonnen. Beleggers doen rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag. Op Beursplein 5 is aandacht voor een laatste plukje bedrijven dat de boeken opende.
De hoofdindex stond omstreeks 09.45 uur 0,1 procent lager op 511,29 punten. De MidKap noteerde 0,2 procent lager op 734,56 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt stonden 0,2 procent lager, Londen won 0,2 procent.
De AEX-index werd aangevoerd door staalconcern ArcelorMittal dat 0,7 procent won. Informatieleverancier RELX en ING sloten de rij met een verliezen van 0,8 procent.
KPN won 0,6 procent. Het telecombedrijf maakte bekend een deel van zijn belang in Telefónica Deutschland (plus 1,3 procent) te hebben ingewisseld voor aandelen in Telefónica (min 0,6 procent). KPN is van plan zijn belang in Telefónica op den duur te verkopen. Het resterende belang in Telefónica Deutschland ligt rond 9,5 procent.
Bij de kleinere fondsen verloor ForFarmers 0,1 procent, nadat het cijfers had gepubliceerd. De veevoerproducent had vorig jaar last van lagere grondstofprijzen die het moest doorberekenen. Ook negatieve wisselkoerseffecten door de waardedaling van het pond zetten de opbrengsten onder druk. Dit werd deels gecompenseerd door overnames.
Batenburg Techniek zag in 2016 de omzet en het bedrijfsresultaat toenemen, geholpen door groei bij alle drie bedrijfsonderdelen. Het bedrijf gaf aan voor dit jaar een verdere groei te verwachten van de omzet en het resultaat. Beleggers zetten daarop het aandeel 2,8 procent hoger.
In Parijs verloor Engie 2,1 procent. Het energieconcern zou een overname overwegen van Innogy, de tak voor hernieuwbare energie die vorig jaar door het Duitse energiebedrijf RWE naar de beurs werd gebracht. Innogy won in Frankfurt 3,7 procent. RWE noteerde bijna 6 procent in de plus, geholpen door optimisme over de toekomst na het recordverlies van 5,7 miljard euro vorig jaar.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 48,45 dollar. Brent werd 0,2 procent duurder op 51,43 dollar per vat. De euro noteerde 1,0644 dollar, tegen 1,0664 dollar bij het Europese slot op maandag.