Kerk & religie

Soep van Kana: rustpunt in hartje Amsterdam

Soep die grotendeels is bereid met ingrediënten die anders zouden worden weggegooid. In het centrum van Amsterdam kan de bezoeker er sinds kort van genieten. Op bezoek bij Soep van Kana, een initiatief van de christelijke leefgemeenschap Oudezijds 100.

14 March 2017 06:53Gewijzigd op 16 November 2020 10:00
Soep van Kana, verbonden aan de christelijke leefgemeenschap Oudezijds 100 in Amsterdam, wil „een rustpunt bieden in de buurt.” beeld RD, Anton Dommerholt
Soep van Kana, verbonden aan de christelijke leefgemeenschap Oudezijds 100 in Amsterdam, wil „een rustpunt bieden in de buurt.” beeld RD, Anton Dommerholt

Statige panden aan een oude Amsterdamse gracht. Aan een van de gevels, schuin tegenover de Oude Kerk, hangt een bordje: ”In de bruiloft van Kana”. Het is de naam van een restaurant dat hier in de jaren zeventig te vinden was. Het bood maaltijden voor een schappelijke prijs en tegelijk een laagdrempelige kennismaking met de hulpverlening van Oudezijds 100. Deze leefgemeenschap biedt onder meer maatschappelijk werk en medische zorg voor onverzekerden.

Na de sluiting van het restaurant diende het souterrain van Oudezijds Voorburgwal 95 lange tijd als opslagplek. Deze werd recent opgeknapt. Kunstenaar Christiaan Kattenberg voorzag vloer, muren en bar van een kleurrijk mozaïek. Sinds vorige maand kunnen bezoekers op donderdag en vrijdag tussen 12.30 en 19.30 uur op deze plek terecht voor een kop soep als lunch, avondeten of tussendoortje.

Verlangen

Gerlinde Buit (29) schenkt koffie en neemt plaats aan een van de houten tafels. Ze woont krap vier jaar met haar man, Jurjen de Bruijne, en hun zoontje van bijna acht maanden bij leefgemeenschap Oudezijds 100. „Mijn man deed voor zijn studie theologie in Kampen onderzoek naar leefgemeenschappen. Daarvoor is hij hier een week geweest. Later kregen we de vraag of we hier wilden wonen.”

Oudezijds 100 telt ongeveer 75 bewoners, van wie er 8 een gelofte hebben afgelegd om hier permanent te blijven. Buit en haar man behoren tot de groep vrijwilligers die doorgaans enkele jaren in de gemeenschap woont. Daarnaast zijn er zo’n twintig plaatsen voor mensen die opvang nodig hebben. Zij maken deel uit van de leefgemeenschap en worden er begeleid naar zelfstandig functioneren in de maatschappij.

Jurjen en Gerlinde kozen voor de woongemeenschap vanwege het verlangen om vanuit hun geloofsovertuiging iets voor anderen te betekenen. „Dat gaat hier makkelijker dan wanneer je ergens op jezelf woont. Bovendien vinden we een gemeenschap gezellig.”

Buit, die in Wageningen internationale ontwikkelingsstudies deed, werkt parttime bij een milieuorganisatie. Sinds vorige maand is ze bovendien een dag per week actief voor Soep van Kana. De andere dag werkt Tanneke de Blaeij in de „soepwinkel.” Zij is maatschappelijk werker en woont eveneens bij Oudezijds 100.

Voedselverspilling

De soep die wordt geserveerd is grotendeels gemaakt van ingrediënten die anders op de vuilnisbelt zouden belanden. „Mijn man haalt op woensdag aan het eind van de marktdag groenten op die niet meer verkocht kunnen worden. Een paprika die een beetje verschrompeld is, kunnen we nog prima gebruiken voor onze soep. Zo gaan we voedselverspilling tegen.”

Aan de hand van de beschikbare ingrediënten biedt Soep van Kana per dag drie smaken aan. Vandaag staat er met krijtletters op een schoolbord: vichyssoise (aardappel en prei), wortelsoep en Franse uiensoep.

Met de soep biedt het restaurant een betaalbare maaltijd: 3,50 euro voor een kleine of 5 euro voor een grote kom, aangevuld met brood. „We vinden het leuk iets gezonds aan te bieden, in plaats van de kleffe pizza’s en zoute frites die je op veel plaatsen in Amsterdam kunt kopen.” Ook voor koffie of thee kan de klant in de soepwinkel terecht.

Werkervaring

Op dit moment werken Buit en De Blaeij samen met vrijwilligers. Binnenkort zullen ze, in een samenwerking met een lokaal regionaal opleidingscentrum (roc), werkervaringsplaatsen aanbieden voor bijvoorbeeld mensen met een verslavingsverleden. „Ze kunnen hier ervaring opdoen en in totaal zes certificaten halen voor onder meer voedselbereiding, hygiëne en klantvriendelijkheid.”

Dat Soep van Kana gelieerd is aan een christelijke leefgemeenschap zullen bezoekers niet direct opmerken. „Het christelijke karakter blijkt vooral uit de diaconale functie die we hebben. We willen een rustpunt bieden in deze omgeving, waar niet zo veel plekken zijn waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tegelijk hebben we een signaleringsfunctie. We staan open voor een gesprek en kunnen zo nodig voor iemand contact leggen met de hulpverlening van Oudezijds 100”, licht Buit toe.

In de keuken staat vrijwilliger Yvette (53) champignons te snijden. Na een „moeizame scheiding” vond ze drie maanden geleden een plek bij Oudezijds 100, waar ze begeleiding krijgt van een maatschappelijk werker.

Yvette werkte als assistent in een operatiekamer en was daarna dertien jaar fulltime moeder. „Ik vind het heerlijk dat ik me nu bij Soep van Kana nuttig kan maken, zonder dat ik mezelf hoef te bewijzen. Het liefst werk ik in de keuken, maar bedienen doe ik ook. Op termijn zal ik een baan moeten zoeken. Hier ervaar ik alvast wat het betekent weer onderdeel te zijn van een arbeidsproces.”

Kapel

Yvette is van huis uit niet christelijk en noemt zich zoekende. „Ik vind het fijn bij mensen te wonen die idealistisch bezig zijn vanuit hun geloof. Elke ochtend en avond komen we bij elkaar in de kapel. We lezen iets uit de Bijbel, reflecteren daarop, bidden en danken. Ik vind het mooi dat ik de ruimte krijg om op mijn manier het geloof te onderzoeken.”

Voor Yvette is het verblijf bij Oudezijds 100 tijdelijk. „Uiteindelijk zal ik woonruimte zoeken en weer m’n eigen huishouden runnen. Ik hoop dan wel op de een of andere manier met Oudezijds 100 verbonden te blijven, bijvoorbeeld als vrijwilliger.”

soepvankana.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer