’Armoede onder ouderen vaak een taboe’
Terwijl het aantal 65–plussers met schulden stijgt, is het praten over armoede onder ouderen vaak een groot taboe. Daarom moeten gemeenten actiever arme ouderen opsporen en steun bieden. Wanneer gemeenten hen voortaan wijst op voordeeltjes, hoeven ouderen niet meer zelf om hulp te vragen.
Dat hebben de ouderenbonden Anbo, Pcob en Unie KBO donderdag gezegd. Zij willen dat gemeenten actiever arme ouderen ondersteunen met minimabeleid, kortingspas en kwijtschelding van belastingen. De 2000 afdelingen van de bonden, met ruim 530.000 leden, zijn een actie begonnen bij de gemeenten.
Volgens een woordvoerder van Anbo leven 200.000 65–plussers op of onder de armoedegrens. Zij hebben niet meer dan een AOW eventueel met een aanvullend pensioen van 200 euro. Volgens een schatting van Anbo leven tienduizenden met schulden. Eerder onderzoek van incassobureau Intrum Justitia toont aan dat onder ouderen het aantal wanbetalers relatief het snelst groeit.
De ouderenbonden willen dat gemeenten gegevens van de belastingdienst aan die van hun inwonerbestand koppelen. Volgens een woordvoerder van het Ministerie van Sociale Zaken bestaat al de mogelijkheid dat gemeenten en de Sociale Verzekeringsbank gegevens aan elkaar kunnen koppelen. Volgens hem staat dit nog in de kinderschoenen en maakt een minderheid van de gemeenten hiervan gebruik. Volgende week worden de gemeenten er per brief op gewezen hoe zij gegevens bij de SVB kunnen opvragen. Dat geldt dus niet voor burgers.