Binnenland

Formatie wordt er een van de lange adem

Niet eerder in de recente geschiedenis was het politieke landschap zo versplinterd. Een kabinet van vier of vijf partijen na de verkiezingen is niet alleen mogelijk, maar - als de peilingen enige indicatie zijn - mogelijk zelfs noodzakelijk. Een moeizame kabinetsformatie ligt in het verschiet.

ANP
11 March 2017 11:10Gewijzigd op 16 November 2020 09:59

De langste formatie uit de parlementaire geschiedenis stamt uit 1977: de totstandkoming van het kabinet-Van Agt I duurde toen maar liefst 208 dagen. Maar het andere uiterste is ook weleens voorgekomen. De formatie van het minderheidskabinet-Balkenende III in 2006 duurde slechts een weekje, nadat de tweede regering van Jan Peter Balkenende ten val was gekomen. Het wereldrecord voor de langste formatie is met 541 dagen in 2010 en 2011 in handen van de Belgen.

Voordat er in Den Haag over een regeerakkoord en bewindslieden kan worden gesproken, moeten er een aantal andere stations worden gepasseerd. Op 16 maart, de dag na de verkiezingen, komen de fracties van de partijen bijeen om hun overwinning te vieren of wonden te likken. Later op de dag spreken de fractievoorzitters met Khadija Arib, de huidige Kamervoorzitter.

In die vergadering wordt mogelijk een verkenner benoemd die gaat polsen wat mogelijk is, maar het proces hangt vooral van ongeschreven regels aan elkaar. Bij de vorige formatie in 2012 verdween de rol van de koning als begeleider van het proces, en nam de Tweede Kamer voor het eerst het voortouw.

Als de PVV de grootste wordt, mag deze partij waarschijnlijk als eerste uitzoeken welke regering mogelijk is. Maar dat wil niet zeggen dat Wilders en consorten ook gaan regeren. Veel partijen hebben de PVV al uitgesloten. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat de grootste partij niet gaat regeren. Het is zelfs gebruikelijk dat partijen die verloren hebben, een regering vormen.

Of de Nederlandse bevolking met een nieuwe regering de zomer in gaat, of in december in politieke onzekerheid rond de kerstboom zit, moet de komende weken en maanden blijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer