Zoekmp3.nl niet in overtreding
De digitale muziekzoekmachine zoekmp3.nl maakt geen inbreuk op auteursrechten. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald in een bodemprocedure waarin zowel de auteursrechtenorganisatie Brein als de eigenaar van de zoekmachine om een oordeel vroeg.
De internetpagina mag daarom blijven verwijzen naar (il)legale muziekbestanden die elders op internet staan. De stichting Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland (Brein) had de rechter om sluiting van de internetpagina gevraagd. De stichting, die onder meer de belangen van de muziekindustrie behartigt, meent dat paginabeheerder Techno Design medeplichtig is aan de schending van de auteursrechten door gebruikers van de zoekmachine.
Zoekmp3.nl heeft in totaal 30.000 links verzameld naar muziekbestanden. De internetpagina staat in de toptwintig van meeste bezochte Nederlandse websites. Op zijn hoogtepunt had de pagina dagelijks 50.000 bezoekers.
Illegale muziekbestanden (MP3) worden wereldwijd volgens schattingen via meer dan 200.000 internetpagina’s aangeboden. De muziekindustrie lijdt naar eigen zeggen grote verliezen door het grote illegale muziekaanbod op internet. De rechtbank in Haarlem was de eerste in de wereld die zich buigt over de rechtmatigheid van een programma dat internetpagina’s afstruint op zoek naar de bestanden.
„Weliswaar vereenvoudigt zoekmp3.nl het vinden van anders ontraceerbare muziekbestanden, maar de overdracht gaat rechtstreeks van aanbieder naar gebruiker. De gebruiker wordt enkel doorverwezen”, aldus de rechtbank in de toelichting op het vonnis. De rechter vindt wel dat Techno Design omwille van zorgvuldigheid links naar inbreukmakende bestanden moet verwijderen als rechthebbenden daar om vragen.
De stichting Brein noemt de beslissing van de rechter in een eerste reactie „onacceptabel, verbazingwekkend en eigenaardig.” Brein blijft erbij dat de makers van zoekmp3.nl verantwoordelijk zijn voor het illegale muziekaanbod. „Die zoekrobot is handmatig ontworpen en gaat niet uit zichzelf op pad.”
Directeur T. Kuik van Brein heeft woensdag meteen hoger beroep aangekondigd. „Desnoods procederen we tot aan de Hoge Raad.”
Techno Design is uiteraard blij met de uitspraak. Raadsman C. Alberdingk Thijm noemt de beslissing een overwinning voor alle zoekmachines en voor alle internetgebruikers.