Alleenstaande moeder moet leren dromen
„Alleenstaande moeders schuiven zichzelf te vaak naar de achtergrond”, zegt Caroline Fehring, landelijk coördinator van stichting Single Supermom. De stichting ontwikkelde een training om die moeders meer zelfvertrouwen te geven. Koningin Máxima geeft er woensdag het startsein voor tijdens Internationale Vrouwendag.
Waarom een training?
„Nederland telt 550.000 eenoudergezinnen, in 85 procent van de gevallen is die ouder de moeder. Wij horen van veel alleenstaande moeders dat ze willen leren zichzelf beter te redden. Veel van hen zijn hun energie kwijtgeraakt door alle financiële en psychische hobbels die ze hebben moeten nemen.
We leren hun weer te dromen en hun doelen te verwezenlijken. Doordat we hen in contact brengen met vrouwen die in dezelfde situatie zitten, kunnen ze bovendien een netwerk opbouwen. Zij begrijpen elkaar immers.”
Wat houdt de training in?
„De training bestaat uit zeventien onlinetrainingen met verschillende thema’s. ”Hoe profileer ik mezelf op sociale media?” en ”Hoe stel ik mezelf voor tijdens een sollicitatiegesprek?” zijn bijvoorbeeld vragen die aan de orde komen.
We leren moeders dat ze vaak meer in hun mars hebben dan ze denken. Veel moeders zitten daarnaast financieel in de problemen. We willen hun laten zien dat er allerlei mogelijkheden zijn om hier wat aan te doen.”
Wat zijn die mogelijkheden?
„Veel gemeenten hebben subsidies waarvan alleenstaande moeders gebruik kunnen maken. De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld kindbonnen, die ouders met een laag inkomen kunnen gebruiken om kleding of speelgoed te kopen. Sommige moeders willen ook graag een opleiding volgen om aan een baan te komen, maar weten niet dat ook daarvoor speciale fondsen bestaan. Wij willen een tussenpersoon zijn tussen die instanties en de moeders.”
Single Supermom stelt dat alleenstaande moeders meer aankunnen dan ze denken. Je kunt ook focussen op de vraag hoe je een relatie kunt herstellen.
„Aan de ene kant willen we laten zien: je kunt het ook redden zonder een man. In sommige situaties is de vader uit beeld en stimuleren we de moeders uit te gaan van hun eigen kunnen.
Aan de andere kant hebben we absoluut geen antipapabeleid; we organiseren jaarlijks een speciale vaderdag. Ook het belang van betrokken kinderen vinden we heel belangrijk. Want een kind houdt van papa én van mama en zit niet te wachten op een vechtscheiding.”
Hoe kun je de training volgen?
„De training die vandaag wordt gelanceerd, is online te volgen en voor iedereen gratis toegankelijk. Daarnaast gaan we de training gebruiken in bijeenkomsten met alleenstaande moeders in verschillende steden.”
Waar worden die bijeenkomsten gehouden?
„We zitten inmiddels in Amsterdam, Almere, Den Haag, Capelle aan den IJssel, Tilburg, Gorinchem en Leiden. In Den Haag en Almere zijn al gespreksgroepen opgericht met respectievelijk twintig en dertig deelnemers. Dit jaar willen we daar drie gemeenten aan toevoegen. We blijven daarvoor echter afhankelijk van de subsidies die gemeenten willen geven.”