Dertien nieuwe Zeeuwse eilanden
Een plan voor de creatie van eilanden met vakantievilla’s nabij de Brouwersdam is veel Zeeuwen een doorn in het oog. Zaterdag vormden ze bij wijze van protest een menselijke ketting als ”Lint aan de kust”. Wethouder Van den Berg van de gemeente Schouwen-Duiveland haalt de schouders op: „Protest heb je altijd.”
Dertien opgespoten eilanden met 325 luxe vakantiehuizen. Dat is de basis voor het project Brouwerseiland. Het bevindt zich bij de Brouwersdam, die provincies Zeeland en Zuid-Holland met elkaar verbindt. Volgens ontwikkelaar Peter Kodde moet het een „duurzaam en exclusief” park worden. Op de plek waar zich eerst een oude werkhaven bevond, moet nu een groen gebied met nieuwe duinen en beplanting komen. Het project moet daarnaast zorgen voor ten minste 750 banen – eerst in de bouw, daarna in de recreatiesector op de eilanden.
De eerste plannen voor een transformatie van het stukje Zeeuwse kust werden in 2010 gepresenteerd. Al vanaf het eerste ontwerp klonk er kritiek op de plannen. Zowel natuurorganisaties als omwonenden zien niets in de bouwplannen. „Brouwerseiland komt deels in beschermd natuurgebied. Als het park wordt gebouwd, zal dit de natuur aantasten”, zegt Susanne Kuijpers van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland. Onder de naam ”Bescherm de kust” tekenden vijf natuurorganisaties beroep aan tegen de vergunningen die de provincie in december gaf. Ze verwachten negatieve effecten op de natuur, zoals geluidsoverlast, stikstofuitstoot, visuele overlast en lichtvervuiling. „Als plannen niet aan wet- en regelgeving voldoen, is dat onacceptabel. We zijn daarom nu juridische procedures begonnen”, verklaart Kuijpers.
Onderzoek
Behalve aantasting van de natuur, voorzien veel mensen dat er door de bouwplannen een ideale surfplek verdwijnt. Dat bevestigt Louis Beeke, initiatiefnemer van de protestactie van zaterdag. „Jaarlijks komen duizenden surfers speciaal deze kant op omdat de wind hier perfect is. En dan willen ze dat gaan volspuiten met zand. Absurd.” Wethouder Van den Berg van de gemeente Schouwen-Duiveland laat weten dat er onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de aanleg van de eilanden voor de wind. „Die invloed blijkt bescheiden”, zegt Van den Berg. Maar volgens de surfers is de kleinste verandering al funest. De VVD-wethouder weigert aanvullend onderzoek te doen. „Dat is te complex. We gaan ervan uit dat het geen negatief effect heeft.” Het protest van de bewoners „hoort erbij”, zegt Van den Berg. „Dat heb je altijd met dit soort grote projecten. Ik ken genoeg ondernemers die best brood zien in de plannen. Sommige mensen zien het als concurrentie, sommigen als aanvulling. Dat heb je altijd.”
Hoop
Voordat de bouw van het park kan beginnen, moeten er nog verschillende hordes worden genomen. Het Rijk, de provincie Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland moeten allemaal de plannen goedkeuren. In februari werd een in de Tweede Kamer ingediende motie van de PvdA om de bouwplannen te stoppen met een verschil van zes stemmen verworpen. Natuurorganisaties en burgers doen alles om de plannen tegen te houden. Een sleutel ligt in handen van de gemeenteraad, die het bestemmingsplan moet wijzigen.
In mei neemt de raad hierover een besluit. Uit een verslag in de Provinciale Zeeuwse Courant van vrijdag blijkt dat er zich inmiddels een meerderheid aftekent voor het laten doorgaan van het plan.
Toch gloort er volgens Kuijpers van de Natuur- en Milieufederatie nog hoop. „We denken dat er reële kansen zijn om het project tegen te houden. Voordat alle bezwaren zijn verwerkt, kunnen we zomaar een jaar verder zijn.”
Ook Louis Beeke zegt de moed niet op te geven. „We hopen dat veel mensen door onze actie inzien hoe schadelijk de bouwplannen zijn. We willen ons laatste stukje publieke ruimte aan de kust behouden.”
Petitie
Projectontwikkelaar Kodde wil geen commentaar geven op de kritiek. „Er worden zo veel uitspraken gedaan die op leugens zijn gebaseerd. We wachten tot de tijd rijp is om ons verhaal te doen.” Hij ziet nu ook geen reden om een toelichting op zijn project te geven. „We hebben op dit moment de gemeente en het ministerie achter ons. Dus dat laten we liever zo.”
Beeke begon eerder al een onlinepetitie tegen Brouwerseiland, die inmiddels meer dan 16.000 keer is ondertekend. Hij hoopt dat veel mensen hun protest nog laten horen. „We moeten koste wat het kost het plan voor Brouwerseiland zien te stoppen.”
„Het strand wordt vermoord”
naam: Rita Geneuglijk
woonplaats: Scharendijke
„Niemand profiteert van deze plannen, alleen dat spul uit de stad. Straks kan ik gewoon niet meer naar mijn eigen mooie strandje. We worden als inwoners ook totaal niet betrokken bij de plannen. Dit is weer zo’n idee dat een of andere dwaas op een kantoor heeft verzonnen. Het strand wordt vermoord. We kunnen wel protesteren, maar het helpt toch niets. Dat gebeurt altijd in Zeeland, we hangen er een beetje bij. En we zijn te braaf. Met zo weinigen als we zijn, kun je toch niets bereiken. Daar wordt misbruik van gemaakt. Het is niet het eerste project waarmee ze de kust verknoeien. Die toren die onlangs op de Brouwersdam is gebouwd, ook zo’n verschrikkelijk ding. Ze hebben geen idee wat ze allemaal aanrichten.”
„Ons eiland gaat verloren”
naam: Gerardus de Jong
woonplaats: Scharendijke
„Het is een grof schandaal. Zo’n park is toch geen gezicht. Ze bouwen het hier helemaal vol. Ik ben er zwaar op tegen. Ik woonde vroeger in Brabant. Mijn vrouw en ik zijn speciaal voor het strand hier in Scharendijke komen wonen. Ik ben een ontzettende waterliefhebber. Maar met dit soort plannen gaat het eiland helemaal verloren. De vrijheid die we hier altijd hadden, verdwijnt. Op deze manier is het niet leuk meer. Zulke luxe vakantiehuizen horen ook helemaal niet aan de Brouwersdam. Als je zo’n soort vakantie wil, moet je maar naar Spanje gaan.”
„Het hek is van de dam”
naam: Trudi Zuidmeer
woonplaats: Ellemeet
„De gemeente zal wel een betere naam willen krijgen door deze plannen. Het beeld creëren dat Schouwen-Duiveland een plek is waar je een duur huis kunt kopen. Maar de gemeente is al heel positief bezig met betere strandovergangen, toevoerwegen en meer groen in de dorpen. Ze hebben dat hele Brouwerseiland helemaal niet nodig. Het wordt telkens maar meer en meer; vandaag starten ze een groot project hier, morgen weer ergens anders. Waarom kan het nooit een keer genoeg zijn? Het hek is van de dam. Ik zou zeggen: doe eens normaal, kruip lekker in een tentje als je wil kamperen.”
„Mij is nooit iets gevraagd”
naam: Piet Manni
woonplaats: Scharendijke
„Ik surfte vroeger veel, daarvoor is deze plek aan de Brouwersdam echt uniek. Die gaat nu helemaal verloren. Het park gaat voor ons dorp niets opleveren. Alleen de mensen die zo’n huis kunnen betalen, worden er beter van. Dit wordt weer een succes voor de rijken. Ik zou zeggen: geef dat geld een keer aan de armen, die hebben het een stuk harder nodig. Het levert vast banen op, maar die zijn ook weer weg als het park af is. Dan halen ze hun schoonmakers gewoon weer uit Rotterdam, hoor. Mij is nooit iets gevraagd over de plannen. Ik geloof niet dat we het nog kunnen tegenhouden. Door te protesteren kunnen de plannen hooguit worden uitgesteld, maar uiteindelijk gaan die huizen er gewoon komen. Ze zien niet in dat dit hele plan de bevolking niet ten goede komt.”