Rol vrouw belicht bij Reformatie-estafette
APPINGEDAM. Vrouwen en het protestantisme kennen soms een ongemakkelijke verhouding.
Dat werd zaterdag duidelijk tijdens de estafettebijeenkomst ”Goeie genade, wat een portretten”, georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dit keer stond de estafette stil in Appingedam.
In het kader van 500 jaar Reformatie organiseert de PKN de estafette ”Als een lopend vuur”, die een jaar van provincie naar provincie trekt. Het estafettestokje bevat de 95 stellingen van Luther in een koker. Er wordt aan elke provincie gevraagd om één nieuwe eigentijdse stelling te formuleren. Als eerste ging vorig jaar oktober het stokje naar Limburg, nu is Groningen aan de beurt.
Het protestantisme heeft effect gehad op vrouwen en heeft het nog, zo werd in Appingedam geconcludeerd. Vrouwen hebben bijgedragen aan het protestantisme en doen dat nog steeds. Maar was er voor hen ook een positieve kracht? Zit er in het protestantisme iets wat van speciale betekenis kan zijn voor vrouwen: hun positie in kerk en samenleving, hun beleving en rol?
Tijdens de bijeenkomst werd de bijdrage van vrouwen aan de doorwerking van de boodschap van het protestantisme belicht, vanaf het prille begin tot nu.
Prof. dr. Heleen Zorgdrager (Protestantse Theologische Universiteit) had haar lezing veelzeggend de titel gegeven van een ”onvoltooide bevrijdingsgeschiedenis”. Het programma van de bijeenkomst bevatte onder meer workshops, interviews, zang en een „sacrale dans.” Een vesper met daarin de ”Huizinger Hervormingscantate” besloot de dag.