Economie

Met butlercase toch pakketje bezorgd, ook tijdens afwezigheid

Ben je net even niet thuis, staat de pakketbezorger op de stoep. Dat wordt het felbegeerde pakketje ophalen bij de buren of nog een dag wachten. Met een butlercase aan de muur is dit echter verleden tijd.

Evert Barten
6 March 2017 15:39Gewijzigd op 16 November 2020 09:56
De butlercase, ingeklapt aan de muur. beeld Butlercase
De butlercase, ingeklapt aan de muur. beeld Butlercase

Ondernemer Jeroen Visser uit het Groningse Doezum bedacht een soort opklapbare opbergbox voor aan de buitenmuur en brengt de zogeheten butlercase sinds september op de markt. Zijn doel is niet alleen zo veel mogelijk exemplaren te verkopen, maar ook om de hoeveelheid ritten van pakketbezorgers te verminderen.

Het idee kwam toen Visser al een keer of vier niet thuis was geweest terwijl een pakketbezorger een pakketje probeerde af te leveren. „De man was blij dat ik eindelijk thuis was”, aldus Visser. „Terwijl ik daar nog wat over nadacht, vouwde ik een boodschappenkrat in elkaar. Op dat moment viel het kwartje en ben ik een opvouwbare opbergbox gaan ontwikkelen op basis van de vouwtechniek van zo’n krat.”

Er zijn al pakketboxen op de markt, maar dat zijn volgens Visser grote, vaste bakken die veel ruimte in beslag nemen. „Ik wilde een exemplaar maken dat bijna wegvalt tegen de muur als hij niet wordt gebruikt. Met de butlercase is dat gelukt.”

Volgens de ondernemer zijn mensen het op een bepaald moment beu om afgeleverde pakketten bij de buren op te halen. „Door een extra aflevermogelijkheid aan te bieden, is afgeven bij de buren niet meer nodig. Daarnaast is voor mensen die medicijnen gebruiken, op deze manier de privacy gewaarborgd.”

Schadelijke stoffen

PostNL maakte vorige week bekend dat er bij de pakketdivisie tot 2020 zo’n 1600 banen bijkomen. In het afgelopen kwartaal nam het aantal verzonden pakketten bij PostNL met 13 procent toe. Ook de online verkopen stijgen nog altijd sterk, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens Visser allemaal signalen dat het om een snel groeiende markt gaat. Met als keerzijde dat het milieu steeds meer wordt belast. „Als je die pakketbezorgers rond ziet rijden; al die bussen gebruiken diesel en stoten schadelijke stoffen uit. Soms moet een pakketbezorger wel twee of drie keer naar hetzelfde adres voor een aflevering.”

Veilig

Uiteraard moet een pakket dat in de butlercase is geplaatst, wel veilig zijn. Visser ontwikkelde een slot dat de bezorger dichtdrukt zodra het pakket in de box zit. De eigenaar heeft een sleutel om de butlercase weer te openen.

De vraag is of zo’n box, ook al is hij afgesloten, niet inbraakgevoelig is in verband met waardevolle pakketten. „Iedereen weet wanneer een pakket wordt bezorgd”, aldus Visser. „Als het om iets waardevols gaat, moet je zorgen dat je thuis bent.”

De Groningse ondernemer keek naar de meest gangbare afmetingen van pakketten bij onder meer PostNL, Zalando en Bol.com. „Ruim de helft van alle verstuurde pakketten past in de butlercase”, stelt hij. „Hiermee kunnen we voorkomen dat een pakketbezorger met een kwart van zijn pakketten weer terug moet naar het depot om ze de volgende dag opnieuw aan te bieden.”

Die cijfers kloppen volgens pakketbezorger Robert Polinder uit Kampen niet helemaal. „Wij raken tijdens onze ritten ongeveer 60 procent van de goederen direct op een huisadres kwijt. Van de resterende 40 procent gaat zo’n 25 procent naar de buren, 5 tot 7 procent gaat naar het afhaalkantoor en de rest bieden we de volgende dag aan. We leveren dus zo’n 90 tot 95 procent van de pakketten af tijdens een rit.”

Of het aantal ritten vermindert door gebruik van vindingen als de butlercase, waagt Polinder te betwijfelen. „We komen toch al dagelijks in de straat. En dat wordt er bepaald niet minder op.”

De pakketbezorger ziet in Kampen nog geen irritatie ontstaan bij mensen die een pakket van de buren moeten aannemen. Maar hij ziet wel mogelijkheden voor de uitvinding in minder dichtbevolkte gebieden van het land.

Bezorgoptie

Jelleke van Rantwijk, woordvoerster bij PostNL, ziet op dit moment „veel van dit soort initiatieven.” „De butlercase is voor PostNL geen officiële bezorgoptie. Wij maken afspraken met de verzender. Soms hebben we een handtekening van de ontvanger nodig. In zo’n geval is een case niet bruikbaar.”

Veiligheid is ook voor PostNL belangrijk, stelt Van Rantwijk. „Tegelijk streven we ernaar geen extra handelingen te hoeven verrichten. Mocht een pakket passen en de bezorger daar afspraken over hebben gemaakt met de ontvanger, dan kan zo’n opbergbox handig zijn.”

Visser hoopt echter dat bedrijven als PostNL en Bol.com de butlercase wel als extra bezorgoptie op zullen nemen. „Maar daar moeten we waarschijnlijk nog even geduld voor hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer