Overgrote meerderheid verpleegkundigen bang voor agressie
Bijna 90 procent van de verpleegkundigen is tijdens het werk weleens bang. Agressie van familie en vrienden van patiënten boezemt de meeste angst in, blijkt uit een lezersenquête via het vakblad Verpleegkunde Nieuws. Mannelijke verplegers klagen meer dan vrouwelijke collega’s over bedreigende situaties.
Van de verplegers zegt 22 procent wekelijks en zelfs dagelijks daarmee te maken te hebben, tegen 11 procent van de verpleegsters. Over een maand bekeken gaat dat op voor bijna de helft (44 procent) van de mannen en voor 39 procent van de vrouwen, blijkt uit de woensdag gepubliceerde enquêteresultaten.
De CNV-vakbond Publieke Zaak, die meewerkte aan het onderzoek, reageert geschokt. Bestuurder Berg noemt de cijfers overdonderend en vindt het ook ongehoord dat 90 procent van de mensen angst heeft in het werk. „Eigenlijk is nog erger dat dit ook zo frequent voorkomt.” Bonden en werkgevers plus overheid moeten meer actie ondernemen. „Zonder gevoel van veiligheid is er geen kwaliteit van arbeid. En zonder kwaliteit van arbeid geen kwaliteit van zorg.
Angst komt niet alleen voort uit geweld. Verplegend personeel (37 procent) is bivoorbeeld ook bang om fouten te maken, om te werken met een collega waar men zich niet prettig bij voelt (29 procent), een te hoge werkdruk (25 procent) en een te hoge verantwoordelijkheid (21 procent).
Uit een registratie van geweld in ziekenhuizen over 2003 en de eerste twee maanden van dit jaar bleek eerder al dat vooral verpleegkundigen te maken krijgen met scheldkanonnades, bedreigingen en fysiek geweld. In de helft van de gevallen zijn het bezoekers die zich agressief gedragen.