Buitenland

Waarnemers gewond bij aanval in Zimbabwe

In het midden van Zimbabwe zijn vrijdag twee Zuid-Afrikaanse waarnemers gewond geraakt bij een aanval op een kantoor van de oppositiebeweging MDC. De waarnemers zijn in de Afrikaanse staat om de presidentsverkiezingen, die 9 en 10 maart worden gehouden, te volgen.

Buitenlandredactie
22 February 2002 21:16Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

Ongeveer 200 aanhangers van de leidende partij Zanu-PF deden aan de aanval mee. Ze waren bewapend met ijzeren staven en stenen. De aanval vond plaats in de stad Kwekwe, 200 kilometer ten westen van de hoofdstad Harare. Behalve de twee Zuid-Afrikanen raakten ook vijf MDC-aanhangers gewond, aldus de oppositiepartij.

De Zimbabwaanse politie heeft vrijdag een stoet wagens van oppositieleider Tsvangirai onder vuur genomen. Daarbij zijn geen gewonden gevallen. Tsvangirai neemt het in de presidentsverkiezingen op tegen het zittende staatshoofd Mugabe.

Het konvooi bevond zich in het zuiden van Zimbabwe, in een dorp niet ver van de stad Masvingo. Aanhangers van de oppositieleider hadden zich verzameld rond het konvooi. Volgens de politie had de oppositie geen toestemming voor de bijeenkomst. Daarom joeg zij de aanwezigen uiteen. Daarna loste de politie enkele schoten op de stoet.

Tsvangirai denkt kans te maken op een overwinning tijdens de verkiezingen, die nu al worden overschaduwd door ongeregeldheden. Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat Mugabe de stembusgang door fraude naar zijn hand zal zetten. De afgelopen twee jaar heeft politiek geweld in Zimbabwe zo’n 100 aanhangers van Tsvangirais partij MDC het leven gekost.

De secretaris-generaal van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), Amara Essy, betreurt het besluit van de Europese Unie om de verkiezingswaarnemers terug te trekken uit Zimbabwe. De sancties die de EU heeft afgekondigd tegen de Zimbabwaanse leiders zullen de komende presidentsverkiezing nadelig benvloeden, zei Essy vrijdag in een verklaring.

De maatregelen van de EU zijn begrijpelijk, maar leiden af van de doelstelling een geloofwaardige verkiezing te garanderen, aldus Essy. Bovendien kunnen de sancties „ernstige negatieve implicaties” hebben voor de politieke en economische situatie in Zimbabwe en zijn buurlanden.

Essy riep alle politieke partijen in Zimbabwe op kalm te blijven en campagne te voeren „in de geest van tolerantie.” De OAE stuurt wel verkiezingswaarnemers naar Zimbabwe.

De EU trok haar waarnemersmissie terug nadat de Zimbabwaanse regering had geweigerd leden uit vier EU-landen toe te laten omdat hun regeringen partijdig zouden zijn. De Zweedse leider van de missie werd Zimbabwe uitgezet. De EU bevroor Europese rekeningen van president Robert Mugabe en andere regeringsmedewerkers en ontzegde hun het recht naar de EU te reizen.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, sloot zich donderdag aan bij de roep om vrije verkiezingen in Zimbabwe. De presidentsverkiezing van 9 en 10 maart wordt volgens Annan „een test voor de democratie, niet alleen in Zimbabwe maar in heel Afrika.” Hij riep Mugabe, zijn regering en de oppositie op het landsbelang voor het eigenbelang te laten gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer