Familiedagen: Op jacht naar pakje Van der Staaij-kauwgum
Ze hadden het CDA er graag bij gehad, maar dat liet verstek gaan. Nu zijn het de SGP, ChristenUnie en Jezus Leeft die elke dag in debat gaan op de woensdag geopende Familiedagen in Hardenberg.
Kopen, kijken en ontmoeten; dat is wat de ruim 20.000 bezoekers deze week doen op de Familiedagen in de Evenementenhal in Hardenberg. Het thema van de driedaagse beurs is ”De Tweede Kamerverkiezingen”. Vandaar de nadrukkelijke aanwezigheid van de politieke partijen.
Je kunt het zo gek niet bedenken of het is in Hardenberg te koop, te zien of te doen, en dat alles in 3 grote hallen met 130 standhouders. Wil je alles meemaken, dan ben je een halve dag bezig. Diverse optredens en een bruidsmodeshow komen langs. Buiten druilt het van de miezer, binnen is het gezellig druk. Een gezinskaart kost 30 euro, eten en drinken zijn erbij inbegrepen, parkeren ook.
Gefronste wenkbrauwen
Zoals verwacht is het hier anders dan op een reguliere andere beurs. Hier geen zaken die in de reformatorische achterban voor gefronste wenkbrauwen zorgen. Geen popmuziek, geen stands met zweverige toestanden, occulte boeken, gewelddadige games en dat soort zaken. „Het is fijn om jezelf te kunnen zijn. Je wordt niet nagestaard omdat je in een lange rok loopt en je wordt niet geconfronteerd met zaken die je niet wilt”, zegt Margreet Berkhout (42) uit Urk. Ze trakteert zichzelf deze woensdag op een dagje uit met haar dochtertje Ingrid (5).
„Dit is een dagje uit in een veilige omgeving. Je kunt je kinderen met een gerust hart hun gang laten gaan”, stelt ook Arjan Klein, een van de organisatoren en bedenker van het concept. De organisatie is weliswaar in handen van de Evenementenhal, maar Klein blijft „het gezicht” van de Familiedagen. In 2009 was de eerste editie. „Er waren weinig evenementen waar onze achterban op een verantwoorde wijze kon kijken, kopen en genieten.”
In gebed
De Familiedagen vinden beurtelings plaats in Gorinchem en in Hardenberg. „Dit is een verantwoorde combinatie van God en geld. Natuurlijk willen we omzet draaien, maar niet ten koste van alles. Veel standhouders gaan aan het begin van de dag in gebed om een zegen te vragen, en ik doe dat ook. Zonder Hem houdt alles op.”
Albert Post (63) uit Genemuiden is met een groot deel van zijn familie op pad. De agrariër uit Genemuiden, zijn vrouw, kinderen en een schare kleinkinderen genieten van de snacks die je gratis kunt krijgen. „Het is simpel: wij komen hier graag. Er is al genoeg troep in de wereld, en dat zie je hier niet.”
De kleinkinderen stropen de hallen af op zoek naar buit. Snoep dus. Een pakje kauwgum met daarop het hoofd van SGP-voorman Van der Staaij is populair. De kaken malen, de ogen glimmen. Post ziet het met een grote glimlach aan.
Een van de hoogtepunten van de middag is het debat tussen ChristenUnie, SGP en de partij Jezus Leeft. Iets voor vijven trapt presentator Riekelt Pasterkamp af voor een groot publiek. Gerben Huisman, nummer 11 op de lijst van de CU, Joop van Ooijen van Jezus Leeft en Sjaak Simonse, nummer 21 op de lijst van de SGP, debatteren.
Verzorgingshuizen
Het thema is de zorg. Van Ooijen van Jezus Leeft wil alle verzorgingshuizen sluiten. Kerken en gezin moeten wat hem betreft de handschoen oppakken. „De zorg moet weg van de staat. We moeten het organiseren zoals Jezus dat zou doen.” Dat is de andere partijen wat kort door de bocht. De CU pleit voor een mantelzorgfonds, de SGP wil de prijs van medicijnen aanpakken.
Zussen en schoonzussen Grietje (54) en Lijsje Veijer (66), Trijntje Vos (66), Aaltje (61) en Hendrikje (65) uit Staphorst kuieren rond. Allemaal in klederdracht. „Normaal gesproken staren mensen ons aan en krijgen we soms opmerkingen. Hier kijken mensen ook wel naar ons, maar op een positieve manier. Dat is een verademing. De sfeer is anders.” Hun mannen zijn vandaag thuisgebleven. „Die houden niet van dat geslenter.”