Binnenland

Slachtoffer krijgt spreekrecht in rechtszaal

Slachtoffers van ernstige misdrijven of hun nabestaanden krijgen het recht om een verklaring af te leggen in de rechtszaal.

ANP
12 May 2004 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel van D66 en LPF van deze strekking.

Het was tot aan de stemming niet duidelijk of het voorstel het zou halen. Om een meerderheid te krijgen was steun van de PvdA nodig, en die fractie aarzelde. Dinsdag ging ze toch akkoord. Ook VVD, D66, LPF en SP stemden voor.

Het initiatiefwetsvoorstel werd in 2002 ingediend in de Tweede Kamer door D66’er Dittrich en toenmalig LPF’er Schonewille. Zij vonden het niet kunnen dat een verdachte in de rechtszaal wel altijd het woord mag voeren en het slachtoffer niet. Als een slachtoffer spreekrecht zou krijgen zou dat hem helpen het misdrijf te verwerken.

De Tweede Kamer stemde in december 2002 in met het initiatiefvoorstel. Een deel van de Eerste Kamer weigerde dat dinsdag omdat minister Donner van Justitie heeft toegezegd ook met een wetsvoorstel te komen waaron hij de positie van het slachtoffer in het strafproces zal versterken. CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP wachten liever een voorstel van minister Donner van Justitie af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer