„Meer onderzoek naar verdacht geld”
Politie en openbaar ministerie moeten meldingen van verdachte ongebruikelijke financiële transacties beter onderzoeken. Dat heeft het kabinet dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.
Uit onderzoek blijkt dat er te weinig gebeurt met meldingen die door het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) worden aangeleverd bij politie en OM. Het kabinet wil dat bij grote criminele zaken altijd gekeken wordt naar de geldstromen die erachter schuilgaan.
Financiële dienstverleners zijn verplicht ongebruikelijke transacties boven de 15.000 euro te melden bij het MOT. Als dat meldpunt vermoedt dat er sprake is van het witwassen van geld, worden politie en justitie ingeschakeld. Een strafrechtelijk onderzoek is dan het mogelijke gevolg.
Onderzoekers stelden echter eerder vast dat een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen op lokaal niveau lage prioriteit heeft. Het kabinet is daar teleurgesteld over omdat het de bestrijding van witwassen van groot belang vindt.
Om de aandacht voor de vervolging van witwassen te vergroten, komt het OM met regels, waarin onder meer beschreven staat hoe er met MOT-informatie moet worden omgegaan. Verder komt er nauwere samenwerking tussen de nationale recherche en de opsporingsdienst FIOD-ECD. Het kabinet wil bovendien van de Raad van Hoofdcommissarissen horen hoe er binnen de politie meer aandacht kan komen voor witwasbestrijding.