Gebroken wervel voortaan ‘uitgedeukt’
In het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht is een nieuwe behandeling van gebroken ruggenwervels ontwikkeld.
Een patiënt ondergaat niet langer een operatie waarbij de wervel langdurig inwendig wordt gespalkt met vastgeschroefde staven in de boven- en onderliggende wervels. De ingreep is kleiner. Daarbij wordt de wervel ’uitgedeukt’ met een ballonnetje en gestabiliseerd met „botcement”, maakt het UMC dinsdag bekend.
De tot nu toe gebruikelijke behandeling leidt volgens het UMC tot goede resultaten, maar kent ook nadelen, zoals fors bloedverlies, een aanzienlijke ligduur in het ziekenhuis en complicaties tijdens en na de operatie.
Die nadelen brachten arts- onderzoeker J. Verlaan van de afdeling orthopedie op het idee op zoek te gaan naar andere methoden. Verlaan onderzocht of een verbrijzeld wervellichaam van binnenuit veilig is „uit te deuken” met ballonnen en dat bleek goed mogelijk. De zo ’opgeblazen’ breuk wordt vervolgens opgevuld met een lichaamsvriendelijk botcement, dat langzaam door eigen bot kan worden vervangen.
De nieuwe ingreep is mogelijk via zes kleine steekgaatjes in de huid, wat de gebruikelijke grote snede bij een werveloperatie overbodig maakt. De spalk kan nu buiten het lichaam worden aangebracht en worden verwijderd na het uitharden van het cement, ongeveer 24 uur later. Verwacht wordt dat een deel van de patiënten met traumatische wervelfracturen snel met deze nieuwe techniek kan worden behandeld.
Verlaan werkt nog aan een implantaat dat de rol van de externe spalk kan overnemen. Twee van deze implantaten krikken de gebroken wervel op en stabiliseren deze, waarna het botcement voor de stevigheid zorgt totdat de breuk is genezen. Bij een dergelijke behandeling fungeren implantaat en botcement samen als een soort gewapend beton en zijn slechts twee kleine gaatjes in de huid nodig. Deze methode is volgens het UMC echter nog in ontwikkeling.