Binnenland

Nog geen geld na vuurwerkramp

Vier jaar na de vuurwerkramp in Enschede wachten nog tientallen gedupeerden op de financiële afwikkeling. „Zeker zestig slachtoffers hebben nog steeds een procedure lopen. Het gaat vooral om mensen die als gevolg van de vuurwerkramp zonder werk kwamen.”

12 May 2004 07:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

Dat zei voorzitter N. van Lijf van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp Enschede (BSVE) dinsdag. Bij de gedupeerde ondernemers uit het rampgebied is de situatie niet anders. „Er liggen nog vijftig dossiers die niet zijn afgesloten. We hebben minister Brinkhorst van Economische Zaken om opheldering gevraagd over de trage afhandeling”, aldus een woordvoerder van de ondernemersvereniging voor gedupeerden.

Morgen is het precies vier jaar geleden dat de vuurwerkramp zich voltrok. Toenmalig premier Kok verkondigde direct na de ramp van 13 mei 2000 dat niemand er door de vuurwerkramp financieel op achteruit zou gaan en dat het kabinet zou zorgen voor een snelle afwikkeling van de schadeclaims.

Een woordvoerder van de gemeente Enschede zegt dat bij de afwikkeling van materiële schade voor particulieren alle zaken wel zijn afgehandeld. De dossiers van de zestig gedupeerden die een claim hebben ingediend wegens immateriële schade moeten eind dit jaar zijn afgesloten. Volgens Van Lijf zijn er in totaal zo’n 2000 aanvragen ingediend. „Naast de tientallen dossiers die nog lopen, zijn er ook nog zo’n 200 mensen die een bezwaarschrift hebben ingediend als reactie op een afwijzing van hun aanvraag.”

De voorzitter is redelijk tevreden, maar maakt zich wel zorgen over het afbouwen van de subsidies. „In 2005 is het gedaan met vrijwel alle ondersteunende hulp. Ook voor de BSVE valt dan het doek. Natuurlijk kun je niet tot in lengte van jaren door blijven gaan, maar er blijft ook na dit jaar een groep over die hulp nodig heeft.”

De vereniging van gedupeerde ondernemers vreest dat het nog wel even duurt voordat het boek dicht kan. „De uitkeringscriteria zijn in de tussentijd een aantal keren veranderd. Dat kan natuurlijk niet. Je gaat toch ook niet tijdens een wedstrijd de spelregels omgooien?” Volgens de woordvoerder zorgen de veranderingen voor veel bureaucratische rompslomp.

Door de vuurwerkramp kwamen 22 mensen om het leven en raakten 1000 mensen gewond. Vijfhonderd woningen in de wijk Roombeek werden verwoest, 60 bedrijven werden weggevaagd en 400 ondernemers leden schade. De materiële schade bedroeg in totaal zo’n 450 miljoen euro. De herinrichting van het rampgebied is in volle gang. Tientallen voormalige bewoners zijn weer in hun wijk teruggekeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer