Protest in Moldavië tegen „russificering”
Ongeveer 30.000 mensen hebben donderdag in de Moldavische hoofdstad Chisinau voor het aftreden van de communistische regering gedemonstreerd en tegen de „russificering” van de republiek.
In Chisinau wordt al meer dan een maand dagelijks gedemonstreerd nadat de regering plannen ontvouwde om het Russisch als tweede officiële taal in te voeren en alle scholen te verplichten het vak Russisch te geven. Veel etnische Moldaviërs zien daarin een eerste stap naar een terugkeer van de Sovjetperiode, toen de autoriteiten het gebruik van het Moldavisch zo veel mogelijk ontmoedigden.
Studenten van hogescholen en universiteiten hebben zich vorige week bij de demonstraties aangesloten nadat de regering herziening van de geschiedenisleerboeken had gelast. Daarin moet voortaan staan dat de Moldaviërs Slaven zijn en geen Roemenen.
Het tussen Roemenië en Oekraïne ingeklemde Moldavië maakte tot 1940 deel uit van Roemenië, maar werd toen in een akkoord met nazi-Duitsland door de Sovjet-Unie ingelijfd. Tweederde van de bevolking van 4,5 miljoen is van Roemeense afkomst en spreekt een taal die vrijwel identiek is aan het Roemeens.
Sinds de communisten vorig jaar bij de verkiezingen bijna 70 procent van de parlementszetels wonnen, is Moldavië opgeschoven naar Rusland. President Vladimir Voronin heeft de demonstraties onwettig genoemd, maar heeft er ook bij de autoriteiten op aangedrongen geen geweld te gebruiken tegen de betogers.