Vakbond maakt zich zorgen om situatie Bruna
Vakbond CNV maakt zich zorgen over de financiële situatie van Bruna. De boekwinkelketen staat er zodanig slecht voor dat aandeelhouders PostNL en ING al hebben moeten bijspringen met speciale financiering. Bruna kan hierdoor naar verwachting tot april volgend jaar aan zijn verplichtingen voldoen, over de periode daarna bestaat nog geen zekerheid.
Een en ander is naar voren gekomen uit het recent uitgebrachte jaarverslag over 2015. Bruna kampt al langer met moeilijke omstandigheden op de boekenmarkt. Binnen het bedrijf was recent ook onenigheid over de te voeren strategie. Dit leidde er zelfs toe dat bij Bruna eind vorig jaar directeur Fred Zeegers aan de kant is geschoven. Het is nu aan de nieuwe topman, Rob Schuyt, om snel met maatregelen te komen.
Bruna, die in 2015 een verlies leed van ruim 7 miljoen euro, zal onder meer de kosten moeten verminderen. Ook moeten de bestaande verdienmodellen worden verbeterd om de keten weer toekomstbestendig te maken.
CNV-bestuurder Martijn den Heijer reageerde geschrokken. „Ik dacht dat we de grootste klappen nu wel gehad hadden bij boekverkopers”, zo zei hij. Daarbij verwees de vakbondsman onder meer naar het faillissement van Polare in 2014. Den Heijer wil nog niet meteen van het ergste uitgaan, maar stelt komende tijd wel een vinger aan de pols te houden bij Bruna.
Een woordvoerster van Bruna wilde dinsdag desgevraagd niet meer loslaten over de hele situatie dan er al in het jaarverslag staat. Bruna bestaat al sinds 1868 en telt circa driehonderd winkels.