Buitenland

Uur van de waarheid voor christelijke gouverneur Jakarta

Het Indonesische district Jakarta kiest woensdag een nieuwe gouverneur. Spannende vraag is of de zittende gouverneur, Basuki ”Ahok” Tjahaja, herkozen zal worden. Hij is christen en staat voor de rechter omdat hij de Koran beledigd zou hebben.

Redactie buitenland
14 February 2017 16:54Gewijzigd op 16 November 2020 09:49
Ahok. beeld AFP, Pool Ramdani
Ahok. beeld AFP, Pool Ramdani

Wie de beelden zag van de menigte, afgelopen zaterdag, in de Istiqlalmoskee in Jakarta krijgt een goede indruk van wat er gaande is in de hoofdstad van het grootste moslimland ter wereld. Honderdduizend mensen waren in de belangrijkste moskee van de stad aanwezig uit protest tegen de kandidatuur van Ahok.

Het was een statement richting het vervolg van de rechtszaak tegen de gouverneur. Het proces tegen Ahok begon al op 14 december en maandag was de tiende hoorzitting.

Het proces tegen de christelijke gouverneur draait om een toespraak in september waarin hij zou hebben gezegd dat moslims misleid worden door een bepaald Koranvers. Ahok wordt nu beschuldigd van het beledigen van de Koran en het islamitische geloof. De maximale straf daarvoor is vijf jaar cel.

Ahok is de eerste niet-islamitische gouverneur van Jakarta in de laatste vijftig jaar. Hij is nog volop in de race voor de herverkiezing als gouverneur. Als er een veroordeling komt is zijn politieke carrière ten einde.

Meer nog dan de christelijke achtergrond van Ahok is echter zijn Chinese komaf een struikelblok voor potentiële kiezers, zo blijkt uit onderzoek van politicoloog Nathanael Gratias Sumaktoyo. „Religie heeft wellicht minder invloed in de verkiezingen in Jakarta dan wordt verondersteld”, concludeert de wetenschapper van de universiteit van Notre Dame, in de VS. „Maar het anti-Chinese sentiment is krachtig en kan ook na de verkiezingen serieuze consequenties hebben.”

Meer dan 7 miljoen stemgerechtigden mogen morgen hun stem uitbrengen. Behalve Ahok kunnen de inwoners kiezen voor een zoon van een voormalige president van Indonesië, Agus Harimurti Yudhoyono, en Anies Baswedan. Zij was tot 2016 minister van Onderwijs en Cultuur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer