Raad van Kerken vraagt om collecte in plaatselijke gemeente
De Raad van Kerken in Nederland benadert plaatselijke gemeenten en parochies om te helpen een tekort in de begroting weg te werken. Dat maakte de oecumenische koepelorganisatie dinsdag bekend.
De raad is een campagne begonnen en vraagt gemeenten om een (deur)collecte toe te voegen aan het collecterooster van dit jaar.
De Raad van Kerken werd in 1968 in het leven geroepen. Er zijn zeventien kerken en kerkelijke organisaties bij aangesloten, waaronder de Protestantse Kerk in Nederland en de Rooms-Katholieke Kerk. Driekwart van de begroting wordt door deze leden gedragen, maar een complete financiering vanuit de kerken zit er niet meer in.
Dirk Gudde, voorzitter van de Raad van Kerken, schrijft op de website van de Raad: „Het is nog steeds zo dat het grootste deel van de begroting gedragen wordt door de landelijke lidkerken. En dat moet ook zo zijn. Maar we zoeken aanvulling. Want ook een bescheiden tekort is een groot probleem, als het een tekort is dat elk jaar weer terugkomt. Dat leidt onherroepelijk tot het einde. Zo duidelijk wil ik er ook wel over zijn.”
De Raad heeft jaarlijks 200.000 euro nodig voor zijn werk. Ongeveer 40 procent van dat geld gaat naar voorspraak en lobbywerk voor armen en vreemdelingen. Zo’n 30 procent is bestemd om in theologische gesprekken tot meer eenheid te komen. En 20 procent van de inkomsten gaat naar de interreligieuze ontmoeting.