Economie

Midden– en kleinbedrijf wil nieuwe Arbowet

Werkgeversorganisatie MKB–Nederland wil een nieuwe Arbowet met minder regels. Daarin moet een onderscheid worden gemaakt tussen grote en kleine risico’s voor de veiligheid tijdens het werk. Het beperken van grote risico’s moet bij wet worden geregeld en voor kleine gevaren kunnen bedrijven of bedrijfstakken zelf maatregelen nemen.

ANP
11 May 2004 13:16Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

Dat staat in een nota die MKB–Nederland dinsdag heeft gepresenteerd. Er zijn nu veel en complexe regels, vindt de organisatie voor het midden– en kleinbedrijf. Er is niet alleen de Arbowet en de Arboregeling, maar nog een heleboel informele wetgeving. „Er zijn 3800 pagina’s aan normen en uitvoeringsregels, 1600 pagina’s aan Arbo–informatiebladen", zei MKB–voorzitter L. Hermans bij de presentatie van de nota.

Van de administratieve lasten die bedrijven hebben, vloeit 10 procent voort uit de arboregels. „De kosten bedroegen in 2002 1 miljard euro", aldus Hermans. Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken heeft al aaangekondigd dat hij de regels wil vereenvoudigen en daar is Hermans blij mee. Wat MKB betreft moeten de Europese regels op arboterrein de norm zijn. „Die voldoen aan de gezondheidsvoorschriften."

Maar Nederland heeft daarbovenop nog allerlei regels en gaat vaak verder dan de Europese norm. Alles wat Nederland extra heeft moet kritisch worden bekeken, stelt Hermans. „Wil je extra regels, dan moet moet je de vraag stellen waarom die nodig zijn". De MKB–voorzitter kan zich voorstellen dat er soms specifieke situaties zijn die om eigen regels vragen. „Gezien de bodemsituatie kunnen bij de bouw van een tunnel in Nederland andere veiligheidsnormen gelden dan bijvoorbeeld in Oostenrijk".

Het is aan de politiek te bepalen of Nederland in bepaalde gevallen extra veiligheidsnormen moet stellen. „Extra regels zadelen het bedrijfsleven wel op met extra kosten", waarschuwt Hermans. Dat verslechtert de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven.

De overheid moet het beperken van grote risico’s, zoals het werken met gevaarlijke stoffen, bij wet regelen. Het afdekken van kleine risico’s kan heel goed op brancheniveau worden geregeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer