Prachtige roman uit Zuid-Afrika
Wanhopig en gefrustreerd is Abraham, wanneer hij keer op keer het slachtoffer is van discriminatie. Als kleurling in Zuid-Afrika delft hij steeds het onderspit: de blanke bazen zetten hem zijn huis uit, bepalen de regels en ontnemen hem stukje bij beetje zijn identiteit. Zelfs wanneer hij gaat dienen in de Tweede Wereldoorlog, om een eigen stukje land te verdienen, komt hij bedrogen uit. Hij verliest de controle over de werkelijkheid en wordt opgenomen. Wanneer zal het recht zegevieren? Een prachtige roman uit Zuid-Afrika, geschreven door Steven Bruinders.
Op een aangrijpende manier verhaalt Bruinders hoe het echte leven was in de jaren voor en na de Tweede Wereldoorlog voor de ”bruine mensen” van Zuid-Afrika. Als ”bruine” auteur beschrijft hij de haat, de willekeur, de rassenstrijd en de apartheid vol emotie en intens. Daar tegenover laat hij zien dat de onderdrukking ook juist kracht vrijmaakt. De bruine mensen zijn onuitroeibaar en hun inzet voor een betere toekomst voor hun nageslacht is onverwoestbaar.
Met deze biografie geeft Bruinders een inkijk in de bruine gemeenschap. De onderlinge verbondenheid en betrokkenheid is krachtig neergezet. De ongeletterde Abraham sleurt de lezer mee van onrecht tot onrecht, totdat hij ten einde raad explodeert van wanhoop. Het laat de lezer zien dat elke waarheid minstens twee kanten heeft, de blanke en de bruine. Meer kennis leidt tot meer begrip. Bruinders geeft met ”Dit is mijn land” een boeiende handreiking van de tot nu toe onbekende bruine kant.
Boekgegevens
”Dit is mijn land, Simon Bruinders”; uitg. Mozaïek, Zoetermeer, 2016; ISBN 978 90 239 9689 7; 272 blz.; € 18,90.