Buitenland

Brexit verhoogt druk op oppositieleider Corbyn

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn komt steeds verder onder druk te staan. Berichten over aftreden doet hij echter af als „absolute onzin en nepnieuws.”

Maurits Bakker
10 February 2017 11:25Gewijzigd op 16 November 2020 09:47
Labourleider Jeremy Corbyn in debat met premier May in het Lagerhuis. beeld AFP
Labourleider Jeremy Corbyn in debat met premier May in het Lagerhuis. beeld AFP

Toch staat zijn positie onder druk. In het Britse politieke systeem moet de leider van de tweede partij voor een felle oppositie zorgen. De Labourpartij heeft ook een schaduwkabinet. Elke minister heeft een schaduwminister, die het overheidsbeleid voortdurend tegen het licht houdt.

Als oppositieleider is Corbyn ook schaduwpremier. Van links tot rechts verwacht men van hem stevige kritiek op het regeringsbeleid, zeker bij zoiets ingrijpends als de brexit.

Maar uitgerekend op dat punt is Corbyn eerder een steunpilaar voor premier May. Ja, Labour is kritisch op de brexitplannen, maar Corbyn heeft nauwelijks echt geprobeerd om van het parlement een waakhond te maken. Zo heeft hij nagelaten gebruik te maken van kritische parlementariërs binnen de Conservatieve Partij. Zou hij vol op het oppositionele ‘orgel’ zijn gegaan, dan had hij die leden er mogelijk van kunnen overtuigen om met Labour mee te stemmen in plaats van met de Conservatieven.

Corbyns houding komt voort uit zijn opvatting dat de stem van het volk dient te worden gehoord: de brexit moet er daarom komen. Corbyn is zelf ook helemaal geen fan van de EU. Tijdens de campagne voor het referendum bood Corbyn ook weinig hartelijke steun aan de EU, hoewel hij formeel tegen de brexit was. Dat de brexitwet afgelopen woensdag werd aangenomen, mag daarom geen verbazing wekken.

Toen hij na afloop van de stemming twitterde „het echte gevecht begint nu”, viel hem daarom hoongelach ten deel. Ook binnen zijn eigen partij vroegen sommigen zich verbaasd af waarom Corbyn nu dan pas ten strijde trekt, terwijl de brexitwet al is aangenomen.

Bij de stemming kozen niet minder dan 52 Labourparlementariërs ervoor om de brexitwet te steunen en Corbyns stemadvies te negeren. Zelfs de helft van zijn schaduwkabinet steunde de wet. Clive Lewis, de schaduwminister die wordt genoemd als mogelijke opvolger voor Corbyn, gaf zelfs zijn functie op. Voor Corbyn is dat een klap in het gezicht.

Corbyn wil echter niet van een crisis horen. „Alleen de brexit verdeelt ons, op alle andere gebieden vormen we een eenheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer