China bezorgd over scheefgroei bevolking
De scheve groei van de Chinese bevolking vervult de Chinese autoriteiten met grote zorg. Doordat er veel meer jongens dan meisjes zijn zullen miljoenen mannen straks geen vrouw kunnen vinden, waarschuwden zij maandag via de media.
Tegenover 100 meisjes staan 117 jongens en onder de kinderen tot 9 jaar is er momenteel een jongensoverschot van bijna 13 miljoen, zei minister Zhang Weiqing van Bevolkingszaken en Gezinsplanning tegen het persbureau Xinhua. Hij kondigde niet nader genoemde „resolute maatregelen” aan om de scheefgroei tegen te gaan.
Het tekort aan meisjes is een gevolg van het Chinese eenkindbeleid, dat mensen ertoe brengt meisjesbaby’s om het leven te brengen. Jongens staan in hoger aanzien omdat ze de familienaam voortzetten en later de ouders kunnen verzorgen.
Als de huidige trend doorzet, heeft China in 2020 40 miljoen mannen die geen vrouw kunnen vinden, zei Li Weixiong, vice-voorzitter van de commissie gezinsplanning van de Politieke Adviesgevende Conferentie, een orgaan waarin maatschappelijke groeperingen zijn vertegenwoordigd. Li zei dat de onevenwichtigheid een ernstige bedreiging vormt voor de „gezonde, harmonieuze en duurzame aanwas van onze bevolking” en zal leiden tot allerlei misdaden en sociale problemen, waaronder huwelijken voor geld, ontvoering en prostitutie.
In de nieuwsberichten werd niet gesproken over het aborteren of doden van meisjesbaby’s, maar het onderwerp komt wel eens in de media ter sprake en ouders worden soms opgeroepen meer waarde te hechten aan meisjes. De regering heeft het gebruik van scans om het geslacht van een foetus te bepalen verboden en probeert de moord op meisjesbaby’s te voorkomen met de publicatie van de straffen die mensen krijgen als ze ervoor worden gepakt.
Het eenkindbeleid werd in de jaren ’80 ingevoerd om de bevolking -thans 1,3 miljard- niet te snel te laten groeien en de druk op de voedselbronnen te verminderen. Hier en daar wordt het ouders in uitzonderlijke gevallen toegestaan een tweede kind te ’nemen’, maar de autoriteiten hebben gezegd voorlopig vast te blijven houden aan het eenkindbeleid. Volgens de overheid heeft het beleid het afgelopen decennium geresulteerd in 300 miljoen minder geboortes. De verwachting is, zei Xinhua, dat de bevolking tot 2043 nog zal toenemen tot 1,6 miljard, maar dat de groei daarna tot bij het nulpunt zal dalen.