Recensie: Peter Van de Velde speelt Weitz en Jongen
De Belg Guy Weitz (1883-1970) vluchtte in 1914 naar Engeland en werd in 1917 organist van de Jezuïtenkerk aan Farm Street in het Londense district Mayfair. In de halve eeuw dat hij daar diende, componeerde hij elf orgelstukken en twee orgelsonates.
Het werk van Weitz wordt vrijwel nooit geprogrammeerd. Paul Derrett nam in 1994 voor het label Priory de eerste sonate op in Herford Cathedral, met de voor mij meest interessante stukken: Fanfare and gothic march, Sicilienne en Grand-Choeur. Jane Parker-Smith kwam in 2007 op het label AvieRecords uit het Duitse Kevelaer met de eerste sonate en enkele andere stukken. En David Graham begon in 2000 met de integrale Weitz in Farm Street Church (Regent Records); een tweede cd bleef tot nu toe echter uit.
En daar is dan nu de echte integrale Weitz, gespeeld door kathedraalorganist Peter Van de Velde op het Schyvenorgel van de Antwerpse kathedraal en het Bernard Pelsorgel van de Sint-Laurentiuskerk in de Scheldestad. Het complete orgelwerk van Weitz past niet op één cd. De tweede cd vult Van de Velde aan met markante composities van Joseph Jongen (1873-1953): Quatre Pièces, Toccata opus 37 en Sonata Eroïca.
Het oeuvre van Weitz is toegankelijk, maar niet alles is even interessant. Het draagt de kenmerken van de Franse symfonische orgelschool, doorspekt met gregoriaanse melodieën, maar mist de grandeur van zijn tijdgenoot Jongen. Van de Velde vertolkt zowel Weitz als Jongen subliem. Vergeleken met Josef Sluys’ selectie van Jongen uit 1997 of met de integrale door Anton Doornhein uit 2007 krijgt Van de Velde van mij een ster meer.
Guy Weitz – Complete Organ Works – Joseph Jongen – Peter Van de Velde; Aeolus (AE-11091); 2-cd; € 29,99; bestellen: www.aeolus-music.com
<p>Guy Weitz</p>
<p>Guy Weitz</p>
<p>Joseph Jongen</p>
<p>Joseph Jongen (orgel Sint-Laurentiuskerk)</p>