Abortusdebat Kenia laait weer op
Volgens de auteurs van een vorige week verschenen rapport zou de Keniaanse regering er goed aan doen abortus te legaliseren.
In Kenia worden elk jaar 300.000 abortussen uitgevoerd; voor het grootste deel illegaal, want de ingreep is uitsluitend toegestaan als de zwangerschap het leven van de vrouw in gevaar brengt.
Van de aanstaande moeders overleven er 2600 de operatie niet, en nog eens 20.000 vrouwen moeten elk jaar met complicaties in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar het voorstel om abortus uit de strafwet te halen, heeft net als bij een eerdere poging vorig jaar een storm van protest losgemaakt.
Verscheidene hooggeplaatste Kenianen hebben met een rapport waarin een „nationale inschatting” wordt gemaakt van de „frequentie en consequenties van onveilige abortussen” hun nek uitgestoken. De studie steunt op onderzoek van het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid, de nationale artsenvereniging Kenya Medical Association, de Keniaanse afdeling van de Federatie van Vrouwelijke Advocaten (FIDA-K) en de Amerikaanse hulporganisatie International Projects Assistance Services (IPAS).
„We kunnen niet blijven toekijken wanneer nog steeds vrouwen en jonge meisjes sterven als gevolg van een probleem dat gemakkelijk kan worden verholpen”, zegt Eunice Brookman-Amissah, adjunct-directeur van IPAS voor Afrika.
Abortus is nog een groot taboe in Afrika, maar daar komt langzaam verandering in. Brookman-Amissah wijst erop dat Zuid-Afrika, Tunesië en Kaapverdië al wetten hebben die zwangerschapsafbreking mogelijk maken.
Maar de tegenstanders van abortus zijn niet van plan het in Kenia zo ver te laten komen. Christelijke organisaties organiseerden vorig jaar betogingen in Nairobi uit protest tegen een oproep van vrouwelijke parlementsleden om abortus te legaliseren. Ook nu vormen die groepen een front. „Het onderwerp is onbespreekbaar”, zegt Jean Kaggi, de voorzitter van de Protecting Life Movement. „We moeten ongewenste zwangerschappen gewoon voorkomen. Daarvoor moeten alle Kenianen in de eerste plaats de mogelijkheid krijgen om aan gezinsplanning te doen.”
De Keniaanse regering voorziet alle gezondheidscentra in het land van gratis voorbehoedsmiddelen, maar het land kampt sinds vorig jaar met problemen om de nodige voorraden overal tijdig geleverd te krijgen. Het programma kost de Keniaanse overheid meer dan 10 miljoen euro per jaar. De regering geeft toe dat nog niet alle Kenianen toegang hebben tot anticonceptiva, en zoekt naar partners om meer inspanningen te kunnen leveren. Vrouwengroepen vinden daarnaast dat bewustwordingscampagnes meer op mannen moeten worden gericht.