Muziek

Nieuwe cao levert orgelbouwers loonsverhoging op

De circa 140 orgelbouwers in Nederland krijgen er de komende twee jaar loon bij. In de woensdag afgesloten nieuwe cao voor een van de kleinste bedrijfstakken van Nederland spraken de bonden en werkgevers een loonsverhoging van 1,5 procent af, voor zowel 2017 als 2018.

Redactie muziek
8 February 2017 14:14Gewijzigd op 16 November 2020 09:46
beeld RD, Anton Dommerholt
beeld RD, Anton Dommerholt

Naast de loonsverhoging gaat het aantal vakantiedagen weer terug naar wat het was.

Er is al jaren sprake van krimp in de orgelmarkt, die zo’n dertig Nederlandse bedrijven telt. Het meeste werk gaat om restauratie en onderhoud van bestaande orgels. Nieuwbouw komt vooral in het buitenland voor. De grootste spelers in de sector zijn Orgelmakerij Reil in Heerde, Flentrop Orgelbouw in Zaandam en Gebr. Van Vulpen in Utrecht.

Voelbaar

Volgens Erik Maas van vakbond CNV is de crisis een tijd lang de kerken voorbijgegaan, maar is de klap nu wel voelbaar. „Zij hebben minder te investeren”, zegt hij tegenover Het Financieele Dagblad. Zo vroeg de eigenaar van kerkorgelbouwer Pels en Van Leeuwen uit Den Bosch vorige maand faillissement aan.

Voor de werknemers in de orgelbouw ontstaat met de nieuwe cao de mogelijkheid om eens per vijf jaar een loopbaangesprek met een loopbaancoach te houden. Maas: „Bijscholing of omscholing kan helpen. Het loopbaangesprek maakt duidelijk welke hulpbron voor toekomstig werk moet worden aangeboord. En omdat de orgelbouw een krimpende sector is qua werkgelegenheid, is dit een niet onbelangrijke afspraak.”

Integratie

CNV Vakmensen is met werkgeversvereniging VON overeengekomen dat in 2017 een beslissing valt of de cao Orgelbouw integreert met de cao Meubel. Zo ja, dan zou dat per 2019 het geval moeten zijn. „Een integratie met Meubel zou aansluiting op het sociaal fonds inhouden”, aldus Maas. „Dat biedt financiële middelen voor scholing van jonge werknemers in de sector, om maar eens wat te noemen. Oude, specifieke kennis in deze bijzondere ambachtelijke sector kan dan goed bewaard blijven voor toekomstige generaties.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer