Binnenland

„Betrek bewoners bij probleemwijk”

Stadswijken met ernstige sociale problemen zijn erbij gebaat buurtbewoners te betrekken bij het oplossen van die problemen. Participatie van wijkbewoners is erg belangrijk, aldus minister De Graaf maandag tijdens een werkbezoek aan Groningen.

ANP
11 May 2004 08:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

Ook kleinschalige initiatieven kunnen de sfeer verbeteren, aldus De Graaf, minister van Bestuurlijke Vernieuwing. „We doen veel in 19e-eeuwse stadswijken, maar het is juist gebleken dat we steden laten kijken naar dit soort wijken. Daar is geen sloop nodig, maar wel een brede aanpak van sociale problemen om de leefbaarheid op peil te houden.”

Het werkbezoek richtte zich maandag op Beijum-Oost, een wijk die al jarenlang grote problemen heeft. Die worden toegeschreven aan een deel van de Antilliaanse gemeenschap. De Graaf prees tijdens een wandeling bewoners die met het organiseren van evenementen zoals pleinfeesten of het regelen van een skateplek erin slagen meer betrokkenheid bij de zogeheten ”slaapwijk” te krijgen.

In de wijk wonen ongeveer 700 Antillianen. Tijdens een bezoek aan het Antilliaanse centrum Ambiente werd de minister voorgelegd dat zaken als armoede en onwetendheid over de Nederlandse samenleving tot problemen leiden. Een bepaalde groep levert overlast op. Het gaat vaak om jonge mannen en alleenstaande vrouwen, stelt het bestuur van Forsa, een instelling die opkomt voor de Antilliaanse gemeenschap. „Ze hebben vaak te hooggespannen verwachtingen als ze naar Nederland komen. Dat wringt.”

Plekken zoals Ambiente hebben echter een goede invloed, menen de initiatiefnemers. Achterbuurvrouw Wilma is niet zo blij: „We zijn het zat. Het zit ons hoog. Er ligt troep op straat, van alles. Ze doen maar”, stelt zij. Andere buren denken er vaak net zo over. „Maar een alternatieve plek is niet zomaar beschikbaar; dat kan nog wel een tijd duren”, zegt wethouder W. Pattje van Minderheden.

Sommige buurtbewoners durven niet meer zomaar over het plein bij het winkelcentrum te lopen. „Je voelt je er gewoon onprettig”, aldus een oudere man. Om dit soort gevoelens tegen te gaan zijn opvallend veel (wijk)agenten op straat in deze op het oog zo rustige wijk.

Ook buurtconciërges houden overdag de boel in de gaten. Het is beter geworden sinds zij er zijn, stellen ze. De jeugd ziet de mannen in het blauw als een soort wijkagenten. Buurtconciërges Gilbert Cecilia en Wilfried Maduro, beiden vanaf de Antillen naar Groningen gekomen, zijn enthousiast over hun project. „We hebben een verandering bereikt. We brengen meer rust.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer