Economie

Prijzenslag noopt Laurus tot fikse ontslagronde

Laurus zet het mes in zijn personeelssterkte. Het supermarktconcern schrapt circa 1290 van de 8977 voltijdsbanen bij de winkelketens Edah, Super De Boer en Konmar. De ingrepen zijn nodig om de concurrentiepositie van de formules te verbeteren. De bonden zijn niet te spreken over de ontslagronde.

ANP
11 May 2004 07:29Gewijzigd op 14 November 2020 01:13
UTRECHT - Een medewerker van de Edah aan het Smaragdplein in Utrecht staart naar buiten. Maandag maakte Laurus bekend dat bij de winkelketens Edah, Super de Boer en Konmar 1290 banen zullen verdwijnen. Foto ANP
UTRECHT - Een medewerker van de Edah aan het Smaragdplein in Utrecht staart naar buiten. Maandag maakte Laurus bekend dat bij de winkelketens Edah, Super de Boer en Konmar 1290 banen zullen verdwijnen. Foto ANP

De voortdurende prijzenslag en de economische teruggang nopen tot de grootscheepse reorganisatie, liet Laurus maandag weten. Volgens een woordvoerder is het winkelpersoneel in de loop van maandagmiddag en –avond geïnformeerd.

„Er gaan geen winkels dicht. Het gaat vooral om een verplatting van de organisatiestructuur. Wij zijn een fusiebedrijf en daardoor waren er te veel afdelingschefs en verschillende lagen boven de winkelvloer ontstaan", aldus de zegsman. Voor de ingreep treft Laurus een voorziening van 25 miljoen euro.

Laurus had het al enige tijd moeilijk. Enkele jaren geleden lanceerde het concern een ambitieus project om alle winkels om te bouwen tot Konmar. Maar deze formule bleek geen succes. Na tegenvallende resultaten werd de ombouw stopgezet.

Volgens het moederbedrijf moeten bij Edah 750 van de 3483 arbeidsplaatsen in de winkels komen te verdwijnen. Dat komt neer op ruim eenvijfde van het aantal banen bij deze keten en moet een besparing opleveren van 14 miljoen euro op jaarbasis.

Bij Super De Boer verdwijnen ten minste driehonderd, ofwel 15 procent, van de 1969 voltijdsbanen en dat moet 7 miljoen euro per jaar opleveren. Bij Konmar vervallen 240 van de 3525 banen ten bate van 6 miljoen euro.

De ondernemingsraad is inmiddels om advies gevraagd en met de vakbonden moet nog overleg plaatsvinden over het sociaal plan. Volgens de zegsman zijn gedwongen ontslagen niet uit te sluiten. Bonden en directie gaan woensdag om de tafel.

Eind vorig jaar begon Laurus met het schrappen van arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor en in de distributiecentra. „De ongeveer 1100 banen daar moeten voor medio 2004 zijn teruggebracht tot circa achthonderd. Deze reorganisatie heeft er eveneens mee te maken dat wij als fusiebedrijf een efficiëntieslag moeten maken", aldus de woordvoerder.

Bij de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar werd vorige maand ook nog eens duidelijk hoe zwaar Laurus de prijzenslag in de supermarktwereld valt. Het bedrijf verloor in de eerste drie maanden 7,7 procent aan consumentenomzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Albert Heijn begon in oktober de prijzen van veel producten te verlagen. De grootste concurrent van Laurus wilde op die manier verloren klanten terugwinnen.

FNV Bondgenoten spreekt van de eerste slachtoffers van de prijzenslag tussen de supermarkten. De CNV Dienstenbond noemt het een gevaarlijke ontwikkeling. Het steekt CNV–bestuurder R. Leloux ook dat Laurus het alleen over banen heeft en niet over werknemers „Heel veel mensen werken in deeltijd." Het aantal ontslagen ligt volgens hem ver boven de 1290 banen, die worden geschrapt.

Vakbond De Unie noemt de ontslagen „in en in triest". Het is wrang dat er een ontslagronde nodig blijkt, net op het moment dat Laurus zijn zaakjes weer op orde leek te hebben. Laurus is ingehaald door de werkelijkheid, aldus bestuurder Peter Kelleter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer