Imam: Wakes bij moskeeën geven ons energie
Ondanks alle media-aandacht nam slechts een beperkte groep mensen vrijdagmiddag deel aan wakes bij moskeeën in Amsterdam en Rotterdam. Maar, zegt de imam van de Rotterdamse Essalammoskee, „deze actie geeft ons energie.” „We moeten onze solidariteit laten zien”, vindt een Joodse rabbijn.
CU/SGP-raadslid Sies ontkent intussen niet dat er bedenkingen leven tegen zijn initiatief. „Mensen vragen zich af waarom moslims niet opkomen voor vervolgde christenen. Maar als anderen iets nalaten, betekent dat niet dat wij dat ook maar moeten doen. Wij kunnen het christelijk geloof in praktijk brengen door anderen te steunen. Niet alleen de synagoge, maar ook de moskee. Dat zou onder moslims navolging kunnen vinden. Iedereen moet zijn geloof in vrijheid kunnen beleven.”
„Zo doen we dat in Rotterdam”, typt Azzedine Karrat even later op zijn telefoon terwijl hij zijn filmpje van de deelnemers op Facebook zet. De jonge hoofdimam blijft glunderen. „Helaas is een treurige gebeurtenis de aanleiding, maar zo’n initiatief neemt de pijn gedeeltelijk weg. Dit signaal van christelijke organisaties zegt veel over de stad Rotterdam, waar 180 nationaliteiten wonen.”
De terroristische aanslag op een moskee in de Canadese stad Quebec zorgt voor veel angst onder moslims, stelt Sies. „Al heb ik niet gehoord dat mensen erdoor wegblijven”, zegt de imam.
Ken (39) besloot naar het Vredesplein te gaan. „Ik ken Sies, want hij preekt weleens bij ons in de Chinese kerk. Ik hoop dat dit het begin is van een tegengeluid. We moeten meer samenwerken, in plaats van tegen elkaar te schreeuwen. Er wordt zoveel op de sociale media geplempt zonder dat mensen over de gevolgen nadenken. Ik hoop dat christenen de liefde van God uitdragen, en niet alleen in hun eigen groepje.”
”Treedt deze binnen in vrede en veiligheid”, staat er in drie talen boven de ingang van Essalam, eind 2010 geopend als grootste moskee van West-Europa. Het vrijdagmiddaggebed trekt 1500 mensen, verdeeld over vier ruimten, zegt imam Karrat. „Als het mooi weer is, rollen we ook buiten tapijten uit.”
Daar, op het Vredesplein, staan de deelnemers aan de wake hand in hand. Er zijn nauwelijks genoeg mensen om de moskee te omsingelen, zoals het plan was. Al snel verwordt de rij tot een rommelig groepje. Het spandoek blijft leesbaar: „Hand in hand, omdat iedereen in Rotterdam het recht heeft in vrijheid en veiligheid zijn geloof te beleven.”
„Ik weet wat het voor moslims betekent om aangekeken te worden op iets wat een ander doet”, zegt rabbijn A. Ringer van de liberaal-Joodse gemeente. „Dat maken wij zelf ook mee.” Daarom staat hij hier weer, op het plein waar hij ruim een jaar geleden sprak tijdens de manifestatie Eenheid tegen Terrorisme.
De ministers Asscher (Sociale Zaken) en Blok (Veiligheid en Justitie) overlegden vrijdag met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en vertegenwoordigers van zes islamitische organisaties. Na de aanslag in Quebec namen de moskeeën maatregelen. „Heel verstandig, maar schandalig dat het nodig is”, zegt Sies. Deuren gaan tijdens het gebed dicht, er hangen extra camera’s en tassen moeten achterblijven in een kluis. Een bezoeker weigert zijn rugtas af te geven, hij weigert hem ook in de kluis te doen en als hij met zijn tas wegloopt, weigert hij ook terug te komen.
Op hetzelfde tijdstip wordt ook in Amsterdam een menselijke keten gevormd rond een islamitisch gebedshuis. Het Veiligheidspact tegen Discriminatie kondigde aan er de deur van de Blauwe Moskee te bewaken. Er komen twintig mensen opdagen om daaraan mee te doen. De imam staat er in zijn preek bij stil: „We moeten met z’n allen de gevoelens van onveiligheid wegnemen.”