Binnenland

Nederlanders arresteren Irakezen met granaatwerpers

Nederlandse militairen hebben maandag vier Irakezen aangehouden die in hun auto zeven granaatwerpers hadden. Dat gebeurde in As Samawah, de hoofdstad van de ’Nederlandse provincie’ Al Muthanna in het zuiden van Irak. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.

ANP
10 May 2004 16:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:13

De Irakezen zitten nu vast in het grootste Nederlandse kamp, Camp Smitty. Zij zullen in de loop van maandagavond worden overgedragen aan de Britse militairen in Shaiba, in de buurt van Basra.

De Britten hebben als officiële bezettingsmacht in Irak het recht om gevangenen te detineren. De Nederlanders hebben dat recht niet omdat zij niet behoren tot de bezettingsmacht, maar tot de stabilisatiemacht.

De militairen van de landmacht hebben de afgelopen maanden ruim twintig Irakezen aangehouden en allen binnen een dag overgedragen aan de Britse autoriteiten. Ook de mariniers hebben in de acht maanden voor zij werden afgelost door de landmacht ongeveer twintig Irakezen overgedragen aan de Britten. Voor kleinere vergrijpen dragen de Nederlandse militairen Irakezen over aan de lokale Iraakse politie.

Volgens een woordvoerder van de landmacht is het in Al Muthanna nog altijd „relatief rustig. De afgelopen week is het – na twee mortierbeschietingen op Nederlandse kampementen – weer rustig." Volgens de woordvoerder zijn de signalen vanuit de bevolking nog altijd goed. „Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor wat er in andere gebieden gebeurt."

De PvdA sloot zich maandag aan bij eerdere vragen van GroenLinks over de mishandeling en vernedering van Irakezen door Amerikanen en Britten. PvdA–Tweede–Kamerlid Koenders wil van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) weten of de Nederlandse militairen de zekerheid hebben dat de Irakezen die zij overdragen, volgens de Geneefse Conventie worden behandeld.

Koenders: „Als je het mij vraagt, kunnen we als Nederland geen gevangenen overdragen voordat duidelijk is of zij volgens de Geneefse Conventie behandeld worden. Nederland is ook juridisch aansprakelijk." Koenders wil niet zover gaan om nu te stoppen met uitlevering van gevangenen. „Dat zijn maatregelen die de regering moet nemen, ik niet."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer