Binnenland

WAO-plan D66 goed ontvangen

Het WAO-plan dat D66 donderdag heeft gepresenteerd, is positief ontvangen door de grote politieke partijen.

Redactie politiek
22 February 2002 10:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

De VVD is blij dat D66 de uitkeringen van langdurig en volledig arbeidsongeschikten niet wil verhogen. De PvdA is gunstig gestemd omdat D66 niet uitsluit dat later misschien wel te doen.

Ook oppositiepartij CDA ziet positieve punten. Die partij is vooral blij dat D66 eerst wil kijken of de nieuwe maatregelen effect hebben, voordat tot een verhoging van de uitkeringen wordt besloten. D66 schrijft in haar plan dat ze na twee jaar wil bekijken of de WAO-uitkering kan worden verhoogd tot 75 of 80 procent van het gemiddelde loon over de laatste drie jaar. Dat kan volgens de democraten alleen als met een herziening van het WAO-stelsel een drastische verlaging van de instroom is bereikt.

D66 gaat ervan uit dat de maatregelen die ze in het plan ”De hoogste tijd” voorstelt, de instroom in de WAO met tweederde terugdringen. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft bovendien becijferd dat met het D66-plan ongeveer 450 miljoen euro op de WAO kan worden bespaard.

VVD-staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken sprak op een bijeenkomst van zijn partij in Leiden donderdag van een interessant en constructief plan. Volgens hem staan er veel voorstellen in die ook de VVD zullen aanspreken. „Daar ben ik blij mee, want nu zijn er in het kabinet ten minste al twee partijen die willen bewegen als het om de WAO gaat. Dan moeten we dus ergens kunnen komen.”

VVD-kamerlid Wilders toonde zich eveneens ingenomen met het D66-plan. „Het is in ieder geval veel meer dan het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) dat niks oplevert”, aldus Wilders. „D66 leunt tenminste niet achterover zoals de PvdA doet bij dit onderwerp.”

Overigens volgt D66 de uitgangspunten van het akkoord op hoofdlijnen dat de SER begin dit jaar al heeft gepresenteerd. Het verschil van mening spitst zich toe op de uitkeringsverhoging voor WAO’ers die de SER voorstaat en de afschaffing van de wet Pemba die de werkgevers- en werknemersorganisaties bepleiten. D66 is tegen die afschaffing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer