Streekproduct in Utrechtse Waarden voor het voetlicht gehaald
”Meer weten over eten” is het thema van de proeverijenroute die tot en met 11 februari plaatsvindt in de Utrechtse Waarden. Op donderdag- vrijdag- en zaterdagavond zijn daar 142 boerderijen verlicht.
Ook vinden op de agrarische bedrijven tal van activiteiten plaats.
„De proeverijenroute is een project van de stichting Het Platteland, die boeren en burgers wil verbinden, en het Platform Utrechtse Waarden, dat het gebied wil promoten”, zegt coördinator Lyanne de Laat. „Daarnaast zijn de gemeenten Lopik, Montfoort, Oudewater en IJsselstein en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden erbij betrokken”,
De route gaat via drie linten in de Utrechtse Waarden: langs Cabauw en Lopik, van Benschop naar Polsbroek en via de Lange Linschoten in het dorpje Snelrewaard bij Oudewater.
Drie weken lang worden boerenbedrijven, woonboerderijen en bijzondere panden tussen 19.00 en 21.00 uur in de schijnwerpers gezet. Daarnaast halen de organisatoren streekproducten voor het voetlicht. „We willen bezoekers door allerlei activiteiten kennis laten maken met de agrariërs en hun de passie van de boeren laten ervaren”, zegt De Laat. „En we maken duidelijk met hoeveel liefde en vakmanschap streekproducten worden gemaakt.”
Op ‘proefboerderijen’ –die op een afwijkende manier zijn verlicht– kunnen bezoekers meedoen aan kleine proeverijen van zuivelproducten, vlees van het eigen bedrijf of biologische sappen uit de boomgaard. Sommige deelnemers organiseren een ”walking dinner” en verwelkomen mensen voor een maaltijd.