Krijgsraad Suriname zet proces tegen Bouterse door
De Surinaamse krijgsraad heeft maandag bekendgemaakt dat het proces tegen president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden van 1982 zal worden voortgezet. Nabestaanden van de slachtoffers reageerden opgelucht.
Op 9 februari zal auditeur-militair Roy Elgin met een eventuele strafeis moeten komen. Het besluit heeft voor opluchting bij de nabestaanden gezorgd. Maar er zijn ook zorgen over wat de volgende stap van Bouterse zal zijn.
Het huidige staatshoofd geldt als hoofdverdachte in de zaak, waarbij in de nacht van 8 op 9 december 1982 vijftien prominente tegenstanders van zijn toenmalige militaire regime van hun bed werden gelicht, gemarteld en geëxecuteerd. Bouterse was in de jaren 80 van de vorige eeuw een dictator die zijn land met ijzeren vuist regeerde.
Het proces ging eind 2007 van start, maar werd nadat Bouterse in 2010 tot president werd gekozen meermalen door hem gedwarsboomd. In 2012 drukte hij een amnestiewet door het parlement die hem vrij moest pleiten van verdere vervolging. Toen de krijgsraad vorig jaar oordeelde dat dit in strijd was met de geldende wetten haalde Bouterse artikel 148 uit de grondwet tevoorschijn, dat hem het recht geeft om in te grijpen in een lopend proces indien de staatsveiligheid in gevaar komt.
De president van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, zei maandag echter geen gehoor te geven aan het verzoek het proces te staken, zoals door aanklager Elgin onder druk van Bouterse enkele maanden geleden was verzocht. Elgin werd opgedragen direct zijn requisitoir te houden en met een strafeis te komen, maar hij vroeg en kreeg uitstel tot volgende week donderdag.
Valstein-Montnor stelde duidelijk dat als Elgin dan weer niet met zijn requisitoir komt, het proces onverkort door zal gaan en de krijgsraad in dat geval het recht heeft om een oordeel te vellen.
Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden, zegt dat met de beslissing van de krijgsraad de rechtsstaat in Suriname overeind is gebleven. Hij waarschuwde Bouterse tegelijkertijd geen machtsmiddelen te gebruiken om de onvermijdelijke strafeis alsnog te voorkomen. Gevreesd wordt zelfs dat de president de noodtoestand zal uitroepen om de krijgsraad buitenspel te zetten en het vege lijf te redden.
Bouterse had dinsdagochtend nog niet gereageerd.
Optimistisch over strafeis
Henk Kamperveen, zoon van de op 8 december 1982 vermoorde voetballer en politicus André Kamperveen, is optimistisch gestemd dat er na bijna 35 jaar een strafeis komt. Hij zegt dat er eindelijk afgerekend zal worden met iedereen die zich schuldig heeft gemaakt aan de moorden van december 1982.
„Dat zal ook gebeuren met iedereen die om welke reden dan ook geprobeerd heeft het strafproces te stoppen of te vertragen. Parlementariërs en ministers hebben uit puur politiek en persoonlijk belang hieraan meegewerkt. Het zijn allemaal opportunisten, maar de afrekening komt ook voor hen.”