Delftse studenten winnen wedstrijd SpaceX Hyperloop
Studenten van de TU Delft hebben de SpaceX Hyperloop Pod Competition in Los Angeles gewonnen. Dat maakte het team vanmorgen bekend. Uitgedaagd door Elon Musk –ook bekend als topman van automerk Tesla– bouwden 29 teams uit de hele wereld het afgelopen jaar ‘pods’ voor het Hyperloopconcept, waarbij mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen.
„Dit was precies de prijs waar we voor gingen, we hebben geprobeerd aan alle details aandacht te besteden en een pod te maken die je zo zou kunnen opschalen”, vertelt teamcaptain Tim Houter. „En die inspanning is nu beloond, fantastisch.”
Daarnaast kreeg het Delft Hyperloop Team ook de award voor de beste constructie en ontwerp. Studenten van de Universiteit van München wonnen de andere prijs, die voor de hoogste gemiddelde snelheid.
Snelheid
Afgelopen weekend streed het Delft Hyperloop team met 28 andere teams om de winst in de SpaceX Hyperloop Pod Competition. Ze mochten proberen een zo hoog mogelijke snelheid te behalen in de testbuis van 1,25 kilometer naast het hoofdkantoor van het ruimtevaartbedrijf in Hawthorne, Los Angeles. Een jury beoordeelde de ”pods” –gemaakt op halve schaal– op onder meer veiligheid, efficiëntie en schaalbaarheid. Uiteindelijk won het Delftse team het overall klassement.
Musk
De Hyperloop Pod Competition is opgezet door Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors. Musk opende de finale persoonlijk, en bezocht de stand van het Delftse team. Met de competitie wil hij de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren, waarbij mensen en goederen met een zeer hoge snelheid van 1200 kilometer per uur reizen door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk.
Lichtgewicht
Het ontwerp van de Delftse studenten is erg licht: door het gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de Delftse pod van 4,5 meter lang en 1 meter hoog slechts 149 kilogram. Met behulp van permanente magneten zweeft de Delftse pod boven de baan, waardoor er heel weinig energie verloren gaat. Tijdens de wedstrijd lagen de snelheden rond 90 kilometer per uur. In een langere buis zou het Delftse prototype snelheden tot 1200 kilometer per uur aan moeten kunnen.
Toekomst
De vier oprichters van het Delft Hyperloop team continueren de ontwikkeling van de Hyperloop en zullen hiervoor een bedrijf opstarten. Details hiervan binnenkort bekendgemaakt.