Buitenland

Doemdagklok iets vooruitgezet

Internationale wetenschappers hebben donderdag de symbolische Doemdagklok een halve minuut vooruitgezet. Zij willen hiermee aangeven dat de mensheid wat dichter is gekomen bij de totale vernietiging van de aarde. Dat maakten zij donderdag in New York bekend.

ANP
26 January 2017 17:03Gewijzigd op 16 November 2020 09:40

De zogenaamde Doomsday Clock staat nu op tweeënhalve minuut voor twaalf, met als achterliggende gedachte dat om twaalf uur de „dag des oordeels” aanbreekt. De wetenschappers zetten de klok iets vooruit omdat zij pessimistischer zijn geworden over de nucleaire dreiging en de klimaatsverandering.

Ook de voornemens die Donald Trump bekendmaakte in zijn verkiezingscampagne telden voor de wetenschappers mee om pessimistischer te worden. Omdat Trump nog maar net is aangetreden en zijn kabinet nog niet aan het werk is, zetten zij de klok maar een halve minuut vooruit. Ze braken daarmee met de gewoonte om de wijzers minstens een minuut verder te draaien.

Het tijdschrift Bulletin of the Atomic Scientists van de universiteit van Chicago riep de klok in 1947 in het leven. De klok stond toen op zeven minuten voor twaalf met als belangrijkste dreiging een allesverwoestende kernoorlog. De laatste keer dat de klok werd verzet was in 2015. Toen ging de wijzer twee minuten naar voren, naar drie minuten voor middernacht, wegens de toenemende nucleaire dreiging en het broeikaseffect.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer