Grenzen vervagen op Ierse Europa-postzegel
Waar het Ierse Republikeinse Leger met zijn jarenlange gewapende strijd niet in slaagde, blijkt de Ierse posterijen wel gelukt te zijn: op een ter ere van de uitbreiding van de Europese Unie uitgegeven nieuwe postzegel is de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse republiek verdwenen.
Filatelisten en politici verwijten het Ierse postbedrijf topografisch analfabetisme, want het weglaten van de gevoelig liggende grens in Ulster is niet het enige aardrijkskundige foutje dat is gemaakt op de postzegel van 65 eurocent, die gebruikt kan worden in alle 25 EU-lidstaten. Cyprus blijkt op de zegel namelijk recht onder Griekenland te liggen, op de plek van Kreta, en de vorm van Cyprus lijkt ook verdacht veel op die van het Griekse vakantie-eiland. Opvallend genoeg blijken de Ierse posterijen bij Cyprus bovendien dezelfde truc te hebben uitgehaald als bij hun eigen land: de grens tussen het Griekse en het Turkse deel is verdwenen.
Woordvoerder Anna McHugh van de Ierse posterijen geeft toe dat er inderdaad aan de Europese topografie gesleuteld is om Cyprus, dat in feite veel oostelijker ligt, überhaupt op de postzegel te krijgen. „Dat moet toch echt Cyprus voorstellen”, zegt ze. McHugh legt uit hoe het komt: „Geen van de landen is helemaal goed. Alles is platgeslagen. Geen onderdeel van de kaart is op de goede schaal.”
Filatelisten laten geen spaan heel van de zegel, waar de tien lidstaten in het oranje op gedrukt staan. „Het is een droevig vormgegeven postzegel: saai in kleur en onduidelijk, misschien omdat ze wisten dat hij topografisch niet klopt”, vindt Peter Geoffroy van Cathedral Stamps, een winkel voor verzamelaars. „De zegel is gewoon te klein voor zijn ambitie.” Geoffroy doet de suggestie dat de Cypriotische posterijen nu maar een zegel uit moeten brengen waarop Ierland vastgeplakt zit aan Groot-Brittannië, de oude kolonisator.
In Noord-Ierland zinspelen pro-Britse protestanten vanwege het weglaten van de grens tussen Ierland en het Noorden ook al op zo’n wraakactie. Adviseur Steven King van de Ulster Unionisten stuurde een kopie van de Goede-Vrijdagakkoorden uit 1998 naar de Ierse posterijen in Dublin. In die akkoorden staat dat Noord-Ierland Brits grondgebied blijft zolang een meerderheid van de bevolking dat wil. King zegt dat hij de posterijen er alleen even op wilde wijzen en dat hij niet eist dat de postzegel wordt aangepast. „Ik weet zeker dat het alleen slordigheid was. Ik ben niet echt beledigd. Bovendien gebruiken we hier toch Britse zegels.”