RIVM: Eetpatroon Nederlander moet fors duurzamer
Nederlanders zouden minder vlees en meer plantaardige producten moeten eten. Ook is er sprake van verspilling, onmatige milieubelasting en ongezond eten.
Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het vandaag gepubliceerde rapport ”Wat ligt er op ons bord?”. Wil Nederland voldoen aan de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs, dan moet het voedselpatroon van Nederlanders fors verduurzamen, stellen de onderzoekers.
Een veranderend voedingspatroon, zoals het RIVM dat voorstaat, leidt niet alleen tot duurzamer eten, maar ook tot gezondere Nederlanders: minder obesitas en chronische ziekten. Tegelijkertijd worden de gezondheidsverschillen tussen burgers verkleind en wordt het voedsel veiliger. „De consumptie van minder vlees gaat immers samen met minder voedselinfecties bij mensen”, aldus het RIVM.
Btw op vlees
Het instituut stelt verder dat de overheid duurzaam en gezond eten moet stimuleren, bijvoorbeeld door het heffen van accijns of een hogere btw op vlees. Ook zouden etiketten op voedsel geplakt kunnen worden die consumenten duidelijk maken of een product gezond en duurzaam is.
Het rapport komt kort voor de Nationale Voedseltop, die donderdag in Den Haag wordt gehouden. Daar moet een basis worden gelegd voor het nieuwe voedselbeleid in Nederland.
Spanningsveld
„Er bestaat een spanningsveld tussen doelstellingen op lange termijn van duurzamer en veiliger eten en concrete keuzen in het dagelijks leven”, aldus het RIVM. „Veel burgers en bedrijven vinden duurzaamheid belangrijk, maar in de winkel letten consumenten vooral op prijs en gemak. Bedrijven willen op hun beurt deze consument dienen en winst maken.”