Studenten GG denken na over duurzaamheid
”Duurzaamheid. Rage of roeping?” Onder die titel hield Evert-Jan Brouwer vrijdagavond een lezing voor studenten van de Gereformeerde Gemeenten. „Het antwoord moge duidelijk zijn: duurzaamheid is een roeping.”
Jaarlijks organiseert de werkgroep voor studenten in de Gereformeerde Gemeenten tweemaal een conferentie voor hbo- en wo-studenten. Vrijdag kwamen ze in Gouda bijeen rond het thema ”Duurzaamheid en rentmeesterschap in Bijbels perspectief”.
Vooraf vertelde Brouwer, politiek adviseur bij Woord en Daad, dat hij de studenten tijdens zijn lezing wilde meenemen op reis van Uganda naar Nederland. „Toen wij als Woord en Daad zo’n twee jaar geleden Uganda bezochten vanwege een ander thema, kregen we het onderwerp klimaatverandering als vanzelf opgedrongen. In ieder gesprek kwam het aan de orde. Boeren vertelden hoe ze vroeger de klok gelijk konden zetten op het moment dat het zou gaan regenen. Nu valt regen onregelmatig en soms in zo’n grote hoeveelheid dat ananasboeren genoodzaakt zijn geulen te graven en op de dijkjes die daarbij ontstaan de vruchten te verbouwen.”
In Bangladesh, waar Woord en Daad ook partners heeft, is klimaatverandering eveneens een tastbaar probleem. „Het land is een delta. In het noorden komt er meer water vanuit de Himalaya het land binnen en in het zuiden stijgt de zeespiegel.”
In Nederland en in de rest van de Europese Unie zijn de gevolgen van klimaatverandering minder zichtbaar. „Wel zijn we historisch gezien een van de grote veroorzakers. Nu is China dat.”
„Links geklets”, heeft u mensen vast weleens horen zeggen.
„Zeker. En die reactie begrijp ik. Het zijn in eerste instantie linkse partijen en organisaties geweest die dit thema op de kaart hebben gezet. Maar als we over dit onderwerp spreken, moeten we het denken in termen van rechts en links loslaten. De feiten spreken voor zich. Er is zo veel wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat er klimaatverandering gaande is.”
Ziet u een verandering van denken in reformatorische kring?
„In 2011 deed Woord en Daad onderzoek naar duurzaamheid in haar achterban. In 2015 kwam het Reformatorisch Dagblad met een soortgelijk onderzoek. Al zijn de metingen anders verricht en zijn er andere mensen ondervraagd, toch heb ik de indruk dat de aandacht voor duurzaam leefgedrag flink is toegenomen. Ook het RD heeft de laatste jaren veel gedaan aan dit thema. Dat heeft zijn weerslag op de lezers. Hoe meer erover gesproken wordt, des te bewuster zal een consument zijn inkopen doen.”
Hoe duurzaam leeft u zelf?
„Mijn vrouw en ik komen uit grote families waarin we kinderkleding makkelijk doorgeven. Verder kopen en verkopen we ook regelmatig spullen via Marktplaats. Studenten zullen dit vaak uit noodzaak moeten doen. Met weinig geld op zak moet je creatief zijn. Een goed begin.”