Consument

De toren van Pisa in de Betuwe

De Nederlandse toren van Pisa staat in Acquoy en om de beroemde Moaibeelden van Paaseiland te bekijken hoef je niet helemaal naar de andere kant van de wereld. In het boek ”Onverwacht dichtbij” staan beschrijvingen van meer dan 350 verrassende plekken in Nederland die lijken op beroemde bezienswaardigheden in het buitenland. Vier voorbeelden.

20 January 2017 19:38Gewijzigd op 16 November 2020 09:38
De toren van Pisa in Acquoy. beeld uit het boek Onverwacht dichtbij
De toren van Pisa in Acquoy. beeld uit het boek Onverwacht dichtbij

De toren van Pisa in Acquoy

Acquoy is een dorpje in de Betuwe, aan het riviertje de Linge. Er zijn in het voorjaar prachtige bloesemtochten te fietsen en te wandelen. De sportievelingen die zo’n tocht ondernemen zien dat de toren van Acquoy scheef staat. Dat er op het kleine kerkhof ook een zekere Cornelia Pisa begraven ligt, weet het gros niet. De titel Nederlandse toren van Pisa gaat dan ook geheel terecht naar Acquoy en niet naar de vijf andere scheve torens die in ”Onverwacht dichtbij” beschreven staan.


Paaseiland Texel

De ontdekker van Paaseiland, Jacob Roggeveen, vertrok in 1721 van de rede van Texel. De latere bewoners van het eiland in de Stille Oceaan –ook wel Rapa Nui geheten– vergaten dit niet en vroegen in 1972 om een zusterband met Texel. Het resultaat: een 6000 kilo wegende replica van de beroemde Moaibeelden bij de Eiland Galerij, een tentoonstellingsruimte voor kunst op Texel. Zijn bijnaam: De dromer van Rapa Nui.


De Sahara van Brabant

Temperaturen boven de 40 graden zul je in de Loonse en Drunense Duinen niet vaak meemaken. In de Afrikaanse woestijn is dat dagelijkse kost. De Brabantse Sahara is wel één grote zandbak. Volwassenen wandelen er of rijden paard. En de kinderen? Die nemen het liefst hun schep mee om een diepe kuil te graven. Een paar takken er overheen en je hebt een prachtige hut.


Geen Stone- maar een Woodhenge

Rond het wereldberoemde Stonehenge in Groot-Brittannië leven veel vragen. Bijvoorbeeld: Wie hebben de grote keien bij elkaar gebracht en overeind gezet? Die vragen zijn er bij de Nederlandse variant Woodhenge in de Millingerwaard niet. Tijdens baggerwerkzaamheden kwamen tientallen eeuwenoude eikenbomen uit de rivierklei tevoorschijn. De klei heeft ze geconserveerd. Als symbool voor het herstel van de natuur in de Gelderse polder zijn ze deels overeind gezet en vormen nu een markante blikvanger.


Onverwacht dichtbij. Meer dan 350 verrassende plekken in Nederland; Marja Kerst e.a.; uitg. Unieboek, Houten, 2016; ISBN 978 90 00 35206 7; 192 blz.; € 17,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer