Buitenland

Britse premier May bepleit andere aanpak van globalisering

Op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos heeft de Britse premier Theresa May opvallende uitspraken gedaan. Ze riep de aanwezige internationale elite op om te zorgen dat „vrijhandel en globalisatie goed uitpakt voor iedereen.”

Maurits Bakker
20 January 2017 11:44Gewijzigd op 16 November 2020 09:38
May. beeld EPA
May. beeld EPA

Voor een publiek van miljardairs, topmannen van internationale bedrijven en politici uit de hoogste kringen hield May een vurige speech om „door verandering juist de belangrijkste dingen in stand te houden.” Die belangrijkste dingen zijn voor haar vrijhandel, vrije markten en mondialisering. Deze principes zijn in gevaar omdat mensen juist bang zijn geworden voor globalisering. Volgens May komt dat omdat voor velen globalisering betekent dat „hun banen uitbesteed worden aan het buitenland en hun lonen onder druk komen te staan.”

Extreme politieke krachten ter rechter- en ter linkerzijde zouden die angst aanwakkeren en uitbuiten voor eigen gewin, aldus May. Het is daarom „absoluut noodzakelijk voor de regeringen en het bedrijfsleven om leiderschap te tonen.” Overheden moeten volgens May afstappen van het heersende principe om enkel toe te kijken en te hopen dat de marktwerking alles oplost. Bedrijven dienen in May’s optiek hun welvaart meer te verdelen. Dat betekent dat ze „volgens dezelfde regels moeten spelen als het gaat over het betalen van belasting en over gedrag.” Internationale bedrijven moet belastingen niet willen ontwijken en kortetermijndenken inruilen voor duurzame investeringen in mensen en gemeenschappen.

Er zit enige tegenstrijdigheid in May’s woorden. In haar speech dinsdag dreigde ze juist Groot-Brittannië om te toveren in een belastingparadijs als de EU niet meewerkt aan een goede deal. Volgens minister Dijsselbloem, voorzitter van de eurogroep, zal juist de harde brexit waar May voor gekozen heeft, ertoe leiden dat haar land teruggezet wordt „naar het welvaartsniveau van de jaren 70.” Juist dat zou kunnen leiden tot meer „extreme politieke krachten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer