Bush roept hulp Peking in bij dialoog met N-Korea
De Amerikaanse president, Bush, heeft zijn Chinese ambtgenoot, Jiang Zemin, gevraagd te helpen bij het hervatten van een Amerikaans-Noord-Koreaanse dialoog.
„We zijn bereid in contact te treden met het Noord-Koreaanse regime en ik heb de hulp van de Chinese president gevraagd om deze boodschap over te brengen”, aldus Bush donderdagmorgen in Peking.
Jiang Zemin sprak de hoop uit dat de dialoog ook tot daadwerkelijk tot stand zal komen. Tot onvrede van Noord-Korea en China heeft Bush het stalinistische land geplaatst in de „as van het kwaad”, landen die massavernietigingswapens produceren en verspreiden. Ook Iran en Irak behoren wat Bush betreft tot deze groep.
Bush heeft tijdens zijn tweedaags bezoek president Jiang Zemin uitgenodigd voor een officieel tegenbezoek aan de VS in de herfst. Dat maakte het Witte Huis bekend. Jiang Zemin heeft verklaard dat hij in oktober de VS zal bezoeken. De laatste keer dat het Chinese staatshoofd de Verenigde Staten bezocht was in oktober 1997.
Bush kwam rond 03.00 uur Nederlandse tijd in Peking aan. Hij was eerder in de nacht van woensdag op donderdag vanuit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul vertrokken naar de Chinese hoofdstad, de laatste stop op zijn Azië-reis deze week. De Amerikaanse president was eerder al in Japan.
Bush riep Noord-Korea er woensdag toe op zich te verenigen met het „vrije Zuid-Korea.” „Geen land hoort een gevangenis te zijn voor zijn eigen volk”, zei Bush tijdens een bezoek aan de gedemilitariseerde zone tussen de beide Korea’s. Enkele uren daarvoor had de president verzekerd dat hij niet dreigde met militaire actie tegen Noord-Korea toen hij dat land, Iran en Irak de „as van het kwaad” noemde.
Honderden anti-Amerikaanse activisten raakten in Seoul slaags met de oproerpolitie. Zij protesteerden tegen het bezoek van Bush aan Zuid-Korea. De demonstranten gooiden met flessen en sloegen met knuppels in op de politie. Sommigen droegen sjaals met leuzen zoals: ”Wij zijn tegen de Verenigde Staten” en ”Bush is de as van het kwaad”.
Het bezoek van Bush aan de Chinese volksrepubliek komt precies dertig jaar nadat zijn voorganger Nixon in 1972 een historisch bezoek aan China bracht. Dat baande de weg voor normalisering van de Amerikaans-Chinese betrekkingen.
Na de aanslagen van 11 september is de onderlinge relatie tussen beide kernmachten verbeterd. De verhoudingen waren bekoeld na onder meer een diplomatieke rel over een Amerikaans spionagevliegtuig dat vorig jaar een noodlanding moest maken op het eiland Hainan na een botsing met een Chinees gevechtsvliegtuig. Peking was ook woedend over eerdere aankondigingen van Bush dat hij Taiwan flink gaat bewapenen. Peking beschouwt Taiwan als een opstandige provincie.
China en de VS zijn eigenlijk geen vrienden, maar ook geen vijanden. Bush wil in China ook praten over de export van Chinese rakettechnologie naar landen als Pakistan en Iran.