Buitenland

Regering-Obama wil sancties Soedan verlichten

De regering-Obama heeft vrijdag stappen gezet om een twintig jaar oud handelsembargo tegen Soedan op te heffen, bevroren tegoeden vrij te geven en financiële sancties te verwijderen. Het Witte Huis zegt het Afrikaanse land te willen belonen voor zijn medewerking in de strijd tegen Islamitische Staat en andere terreurgroepen. Mensenrechtenorganisaties reageerden onthutst.

ANP/RTR
13 January 2017 21:00Gewijzigd op 16 November 2020 09:35

Het duurt 180 dagen voordat de maatregelen ingaan. In die periode moet Soedan tonen dat het beter omgaat met de mensenrechten en dat het politieke en militaire conflicten probeert op te lossen, onder andere in Darfur. Dit betekent dat de uiteindelijke beslissing over opheffing van de sancties wordt genomen door de nieuwe president Donald Trump en diens minister van Buitenlandse Zaken, voormalig olietopman Rex Tillerson.

Soedan hoopt op de lange duur ook te worden geschrapt van de Amerikaanse lijst van landen die terrorisme ondersteunen.

Human Rights Watch vindt het besluit „niet uit te leggen”. Er is hoegenaamd geen vooruitgang ten aanzien van voortdurende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur, noch in andere conflictzones, zegt HRW. Een andere groep in Washington, The Enough Project, noemde het besluit ‘voorbarig’, omdat de conflicten in Darfur en Zuid-Kordofan nog verre van opgelost zijn en het leger de toegang voor hulpverleners belemmert.

Peter Pham van het Afrika-centrum van de Atlantic Council in Washington noemt het besluit echter verstandig, omdat vooral maatregelen worden opgeheven die gewone Soedanezen treffen en niet het regime.

De Soedanese president Omar al-Bashir is door het Internationaal Strafhof aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Darfur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer