Kerk & religie

Reformatie staat centraal tijdens Week van Gebed 2017

”Verzoening”. Dat is dit jaar het thema van de Week van Gebed, georganiseerd door MissieNederland en de Raad van Kerken. Vijf vragen over de week, die vanaf zondag plaatsheeft en in het kader staat van 500 jaar Reformatie.

13 January 2017 08:42Gewijzigd op 16 November 2020 09:34
Tijdens de Week van Gebed worden op tientallen plaatsen samenkomsten georganiseerd. beeld RD, Sjaak Verboom
Tijdens de Week van Gebed worden op tientallen plaatsen samenkomsten georganiseerd. beeld RD, Sjaak Verboom

Waarom wordt de Week van Gebed georganiseerd?

De Week van Gebed voor de eenheid van christenen is een jaarlijks initiatief in januari. Het is geen puur Nederlands initiatief. De Week van Gebed wordt over de hele wereld gehouden, „omdat we samen bidden belangrijk vinden”, schrijft MissieNederland in een begeleidende folder. Dit jaar staat het thema ”Jouw hand, mijn glimlach” centraal, naar aanleiding van 2 Korinthe 5:14-20. Daarin roept Paulus op tot verzoening. „Stap voor stap volgen we zijn woorden over de liefde van Christus die ons drijft.”

Wanneer is de Week van Gebed ontstaan?

Oorspronkelijk waren er twee gebedsweken: die van de Evangelische Alliantie (een van de voorgangers van MissieNederland) en die van de Raad van Kerken. In 2007 besloten de organisaties hun gebedsweken op elkaar af te stemmen en een gezamenlijke datum te kiezen. Sinds 2009 hebben beide weken hetzelfde thema.

De oorsprong van de Week van Gebed gaat terug naar 1846. Toen vond in Londen een internationale conferentie plaats die leidde tot de oprichting van de World Evangelical Fellowship. Sindsdien organiseren zo’n honderd landen aan het begin van ieder jaar een gebedsweek. De Nederlandse Evangelische Alliantie startte in 1867 en organiseerde meteen ook al een gebedsweek.

Wat staat er op het programma van de Week van Gebed?

De organisatie biedt een programmaboekje aan met daarin per dag een Schriftgedeelte, een overdenking, een kort gebed en suggesties voor gebedspunten. Daarnaast zijn er voor kinderen en tieners aparte programmaboekjes. Voor de erediensten op zondag 15 januari is er een liturgie beschikbaar. Ook is er een kinderwerkpakket, te gebruiken in het kerkelijk jeugdwerk.

Het programma is opgesteld door de Duitse kerken binnen de World Evangelical Fellowship. Ieder jaar levert een van de landen in de wereldgemeenschap het programma voor de gebedsweek. MissieNederland heeft de materialen omgewerkt voor het Nederlandse taalgebied. „Het voorstel van de Duitsers is om een oecumenische viering van Christus te houden, een ”Christusfest””, zo meldt de inleiding. „In deze viering is er een openlijke belijdenis van de zonde van de verdeeldheid die volgde op de hervorming.” Deelnemende kerken kunnen desgewenst de liturgie naar eigen smaak aanpassen.

Wie doen er mee aan de Week van Gebed?

Op tientallen plaatsen in Nederland vinden activiteiten plaats in het kader van de Week van Gebed. Zo zijn er op veel plaatsen elke dag van de Week van Gebed ’s avonds korte samenkomsten in kerkgebouwen. Kerkelijke gemeenten die deelnemen behoren onder meer tot de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-Katholieke Kerk, de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Christelijke Gereformeerde Kerken, Molukse, pinkster-, baptisten- en evangelische gemeenten en het Leger des Heils.

Nemen ook gemeenten uit de rechterflank van kerkelijk Nederland deel aan de Week van Gebed?

Een blik op de lijst met activiteiten tijdens de Week van Gebed leert dat dat er niet veel zijn. De meeste deelnemers zijn verbonden aan de traditionele achterbannen van de organisatoren, het brede midden van de Protestantse Kerk in Nederland en de evangelische beweging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer