Kerk & religie

Niet meer ter kerke in het centrum

Weg uit het centrum, op naar de rand van de bebouwde kom. Die beweging lijkt de christelijke gereformeerde Pniëlkerk in Veenendaal te maken met de ontwikkeling van haar nieuwbouwplan voor een kerk op een locatie waar nu nog weilanden zijn.

Kerkredactie
21 February 2002 10:11Gewijzigd op 13 November 2020 23:25

Toch geeft de gemeente daarmee haar positie te midden van de Veense samenleving niet prijs, vindt voorzitter A. Uittenbogaard van de bouwcommissie. De christelijke gereformeerde kerk presenteerde gisteravond aan de eigen gemeente een eerste schetsplan voor de nieuwbouw. Het plan voor een nieuwe kerk met 1100 zitplaatsen en meer zaalaccommodatie werd volgens Uittenbogaard positief ontvangen.

Volgens de voorzitter van de bouwcommissie betekent het vertrek van de Pniëlkerk uit het centrum van Veenendaal bepaald niet het vertrek uit de bebouwde kom. Hij wijst erop dat gelijktijdig met de bouw van de kerk door het gemeentebestuur een compleet nieuwe woonwijk wordt ontwikkeld. Het is de bedoeling dat om de kerk heen meer dan 700 woningen komen te staan. „Zo komen wij weer in het midden van de mensen terecht. Dat is ook wat wij willen”, aldus Uittenbogaard.

En zo lijkt de Pniëlkerk in Veenendaal eenzelfde beweging te maken als andere kerkelijke gemeenten die nieuwbouw plegen: zij trekken weg uit dichtbevolkte gebieden, vestigen zich aan de rand van het dorp of stadsdeel, maar krijgen binnen enkele jaren weer een woonwijk om zich heen. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in Tholen, waar de gereformeerde gemeente bouwt aan een nieuwe kerk. De kerkelijke gemeente maakt een sprong buiten de bebouwde kom, maar niet voor lange duur: ook daar staat de bouw van een geheel nieuwe wijk in de directe omgeving van de kerk op het programma. Hervormd Barendrecht maakte ongeveer vijf jaar geleden eenzelfde ontwikkeling mee.

Opmerkelijk genoeg pleit het gemeentebestuur van Veenendaal er wel voor om de Pniëlkerk in het centrum te handhaven. De kerk zou een goede rol kunnen vervullen aan een nieuw in te richten marktplein, waaraan behalve de kerk ook andere gebouwen met een maatschappelijke functie worden gevestigd. Het gaat bijvoorbeeld om een bibliotheek, een muziekschool en een Centrum voor Werk en Inkomen. Veenendaal wil zo, naar het voorbeeld van Nijmegen, komen tot een plein waar dienstverlening centraal staat.

Uittenbogaard vindt het plan van de gemeente tot nu toe echter te vaag. „Er ligt nog lang geen definitief plan op tafel. Het gemeentebestuur kan ons bijvoorbeeld niet zeggen hoe het in de toekomst denkt om te gaan met winkelen op zondag en met parkeren in het centrum. Wij zijn bang dat de bereikbaarheid in de toekomst in het gedrang komt. Vandaar dat wij ondertussen doorgaan met ons eigen bouwplan. Twee jaar geleden heeft een meerderheid van de kerk in principe met nieuwbouw ingestemd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer