Stroomwapen voor politie ligt gevoelig
Na geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling klinkt in politiekringen de roep om de taser. Hoe wijs is het om dit stroomstootwapen toe te voegen aan het wapenarsenaal van de reguliere agent?
Je krijgt een flinke optater, verstijft en slaat tegen de vlakte. Dat overkomt je ongeveer als je wordt aangevallen met een stroomstootwapen.
Moet de ‘gewone’ agent zo’n taser krijgen? Om zo bijvoorbeeld onverlaten tijdens de jaarwisseling tijdelijk uit te schakelen? Die discussie is na geweld tegen de politie tijdens oudjaar weer opgelaaid.
Korpschef Erik Akerboom meldde gisteren in interview met NU.nl dat de politie het gebruik van taser door ‘gewone’ politiemensen gaat testen.
De inzet van de stroomstok door de politie ligt gevoelig. Zo stelde Amnesty International in 2009 dat er in Amerika sinds 2001 meer dan 350 doden waren gevallen door gebruik van de taser.
Goede training van agenten in gebruik van het stroomstootwapen is van groot belang, aldus prof. dr. Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing aan de Politieacademie. „De vraag is of het gebruik van de taser door reguliere agenten zal leiden tot minder geweld tegen de politie”, zegt Adang. Hij maakt de komende maanden een evaluatie van een proef met de taser onder ‘straatagenten’.
In 2012 toonde Adang zich in deze krant kritisch over gebruik van de stroomstootwapen door reguliere dienders. „Dat geeft weer extra materiaal aan je gordel. Je hebt dan nog eens een extra keuzemogelijkheid”, meldde hij destijds. Nu zegt de politiewetenschapper: „Ik sta nog steeds achter dat wat ik meldde over dit onderwerp. Nu ik de proef bij de politie ga evalueren, probeer ik de inzet van de taser rustig en objectief te beoordelen.”
De zes arrestatieteams (AT’s) van de Nederlandse politie (die onder meer optreden in levensbedreigende situaties) gebruiken de taser al. Jaarlijks gebruiken ze naar schatting tien keer het wapen. Adang concludeerde in 2011 dat de taser voor de AT’s een zinvol extra wapen is. Wel is voorzichtigheid geboden, zegt hij. „Gebruik het wapen niet langer dan drie keer vijf seconden.”
Na bestudering van buitenlandse literatuur concludeert hij dat de inzet van de taser niet per se leidt tot meer doden. „Voordeel is dat de taser kan voorkomen dat de politie naar een zwaarder middel, zoals een vuurwapen, grijpt. Nadeel kan zijn dat een stroomwapen een laatste dodelijke zetje kan geven aan mensen die kampen met bijvoorbeeld hartproblemen.”