Binnenland

The Banner of Truth opgenomen in Digibron

Voor het eerst is een Engelstalig blad via Digibron te raadplegen. Sinds deze week is The Banner of Truth in de databank opgenomen; het maandblad van de Netherlands Reformed Congregations, de Noord-Amerikaanse zusterkerken van de Gereformeerde Gemeenten.

L. Vogelaar
6 January 2017 09:13Gewijzigd op 16 November 2020 09:30
APELDOORN. The Banner of Truth en Timothy door de jaren heen. De jaargangen 1934-2015 van het blad van de Netherlands Reformed Congregations, waarin het jeugdblad werd opgenomen, staan sinds deze week online. beeld RD
APELDOORN. The Banner of Truth en Timothy door de jaren heen. De jaargangen 1934-2015 van het blad van de Netherlands Reformed Congregations, waarin het jeugdblad werd opgenomen, staan sinds deze week online. beeld RD

Het blad verscheen in 1934 voor het eerst, toen nog onder de Nederlandse titel Banier der Waarheid. Vijftien jaar eerder waren er ook al plannen voor geweest, maar die strandden toen. Nadat de classis Oost op 6 maart 1934 instemde met publicatie van het blad, verscheen het eerste nummer reeds in april, in een oplage van 500 exemplaren.

In De Saambinder, het orgaan van de Nederlandse gemeenten, betuigde ds. G. H. Kersten zijn blijdschap over de verschijning van de Banier der Waarheid: „Het schijnt mij toe goed te zijn, dat ook aan de Engelsch sprekenden, vooral de jeugd, gedacht is. Van harte hopen wij, dat het blad een Banier der Waarheid wezen moge en het alsdan bij vele duizendtallen verspreid worde.”

Het Oosten, de Nederlandstalige krant die in het oosten van de Verenigde Staten verscheen, publiceerde een lovende recensie: „Wanneer er ooit een tijd geweest is voor het oprichten van een blad met zulk een veelzeggend opschrift, dan is het heden, in dezen tijd van algemeen verval van de Waarheid, de Waarheid belichaamd in Jezus Christus, Gods Zoon. De algemeene afval van God treedt in de schier radelooze wereld steeds sterker op den voorgrond en bedreigt het kerkelijk leven. Een geest van afdwaling, een streven naar afwisseling, een verlangen naar verstrooiing is niet alleen het kerkendom, maar ook zelfs het gezinsleven binnengedrongen, waarbij meer rekening bij ’t uiterlijk dan innerlijk bestaan wordt genomen.

Het is dan ook, bij de tegenwoordige geestelijke vervlakking, insluimering en verdooving, bemoedigend, opwekkend, verfrisschend en hoogst waarderend, dat eenige mannen bezield met den geest der Waarheid in overeenstemming met de verbonden Ned. Geref. Gemeenten besloten tot het oprichten van de ”BANIER DER WAARHEID,” het Kruis Vaandel tegen on- en bijgeloof.

Inhoud en strekking van de Banier der Waarheid zijn onderwijzend en opbouwend in het allerheiligst geloof, dat schrijver v. Z. in zijn ”Samenspraak tusschen Waarheid en Gerechtigheid” dan ook duidelijk betoont. Dat de Banier der Waarheid bij de Holl. en Eng. lezers en lezeressen geopende deuren en toegenegen harten vinde is de wensch van Het Oosten. Hieronder plaatsen we het inleidend woord van Ds. J. Van Zweden uit het eerste Nummer van de Banier der Waarheid.”

Redactie

Met ”v. Z.” werd ds. J. van Zweden bedoeld, die van 1934 tot eind 1964 een deel van het blad redigeerde. Eerst nam hij het Nederlandstalige deel voor zijn rekening en ouderling A. Breeman de Engelse helft. Vanaf 1952 was ds. Van Zweden redacteur van het Engelse gedeelte en ds. W.C. Lamain van de Nederlandstalige pagina’s. Die werden omgewisseld: voortaan stonden de Engelse artikelen voorin, de Nederlandse achterin. Tegelijk werd de naam van het blad verengelst tot Banner of Truth, later voorafgegaan door ”The.” Rond 1952 telde de oplage 2100 exemplaren.

Nadat ds. Van Zweden op 76-jarige leeftijd terugtrad, was ds. Lamain hoofdredacteur van 1965 tot zijn overlijden in 1984. Zijn opvolgers waren ds. J. R. Beeke (1984-1993), ds. A. M. den Boer (1993-1996) en ds. J. den Hoed (vanaf 1996). Redactieleden waren ook ds. C. Vogelaar (1990-2007 en sinds 2012) en ds. C. Sonnevelt (2008-2012). De daadwerkelijke samenstelling ligt in handen van de ”managing editor” (eindredacteur). Dat was tientallen jaren G. J. Moerdijk, tot dr. E. R. Nieuwenhuis het in 2006 van hem overnam.

Het jeugdblad Timothy, dat vanaf september 1960 verscheen, werd in 1965 in The Banner of Truth geïntegreerd. Timothy is nog altijd de naam van de jeugdpagina’s. Daarin werd de puzzel- en correspondentierubriek geredigeerd door C. Lambregtse (1960-1963), G. J. Moerdijk (1963-2007) en A. E. Mol-Vogelaar (vanaf 2007).

In de jaren 1957-1962 verscheen The Banner of Truth twee keer per maand; de overige jaren maandelijks. In 1939 en 1965 werd het formaat aangepast, in 1985 ondergingen inhoud en vormgeving een metamorfose en sinds oktober 2007 heeft het blad een omslag in kleur. Het Nederlandstalige deel bestaat sinds 1965 uitsluitend uit een meditatie.

Lange tijd verscheen ook zendingsnieuws in The Banner of Truth, tot in 1983 het zendingsblad Paul werd gepubliceerd.

Breed toegankelijk

The Banner of Truth begon deze maand aan zijn 83e jaargang. De oplage is 3300. Daarvan gaan verreweg de meeste naar adressen in de Verenigde Staten en Canada, terwijl een aantal exemplaren naar andere Engelstalige landen of naar leden van de zustergemeenten in Nederland worden verzonden. De gepubliceerde jaargangen waren tot nu toe niet centraal te raadplegen, wat vanwege de grote afstanden tussen de gemeenten ook moeilijk realiseerbaar zou zijn.

Momenteel staan 12.072 artikelen online. Eindredacteur Nieuwenhuis toont zich verheugd met het feit dat alle oude exemplaren nu digitaal doorzoekbaar zijn, „niet alleen voor abonnees, maar ook voor theologiestudenten, leerlingen van christelijke scholen en andere geïnteresseerden. De redactie heeft zich hiervoor ingezet met de wens dat het vele waardevolle dat de achterliggende decennia is gepubliceerd, breed toegankelijk wordt en dienstbaar zou mogen zijn tot uitbreiding van Gods Koninkrijk, troost en onderwijs voor Zijn kinderen en verheerlijking van Zijn heilige Naam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer