Ophef over bezoek moslimleider
De komst naar Nederland van de radicale moslimleider Qazi Hussain Ahmed, leider van de grootste Pakistaanse moslimpartij, heeft tot ophef geleid. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat de man de toegang tot Nederland wordt geweigerd en noemt de man „staatsgevaarlijk en ophitsend.”
De Arabisch Europese Liga (AEL) heeft Qazi Hussain Ahmed uitgenodigd voor een lezing op 21 mei in de Haagse Hogeschool. De activiteit wordt georganiseerd in samenwerking met de organisatie Al Beit al Arabi.
Het CIDI roept in een brief de ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) op de moslimleider de toegang tot Nederland te weigeren. „Deze man predikt de sharia, het islamitisch rechtssysteem, en streeft een Taliban-achtig bewind na”, aldus CIDI-directeur R. Naftaniel. „Hij hitst mensen op, noemt Bin Laden een held, praat de aanslagen in Amerika goed en bejubelt het terrorisme van Hamas. Qazi leidde een demonstratie waarbij hij duizenden kinderen ophitste tot het scanderen van leuzen tegen Amerika en de Joden. Dit soort griezelige mensen moeten we niet naar Nederland halen.”
Naftaniel betreurt het dat de Haagse Hogeschool de moslimleider onderdak biedt. „Op deze manier wordt misbruik gemaakt van een onderwijsinstelling. AEL-leider Abu Jahjah sprak vorig jaar op dezelfde school. Hij heeft niet dezelfde denkbeelden als Qazi, maar Jahjahs optreden zorgde onder Joodse leerlingen al voor grote gevoelens van onvrede.”
ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet kent Ahmed en zijn gedachtegoed niet. „Ik hoop zeer dat de man in ieder geval gaat zeggen dat de islam er goed aan doet om zich in te passen in de westerse democratie, want daar ligt wel een probleem.”
SGP-fractievoorzitter Van der Vlies is scherper. Hij vindt het „zeer betreurenswaardig” en „onwijs” dat de AEL Qazi Hussain Ahmed naar Nederland haalt. „Als moslims willen integreren in de samenleving, moeten ze andere adviseurs uitnodigen dan deze radicale Pakistaan”, aldus Van der Vlies. Van een verbod om te spreken wil de SGP’er niet horen. „We leven in een vrij land en we moeten niet direct naast iedere spreker uit het buitenland een politieagent plaatsen. Maar van hetgeen ze doen, gaat een volstrekt verkeerd signaal uit.”
Als leider van de fundamentalistische Jamaat-e-Islami was Qazi Hussain Ahmed fel gekant tegen de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan en de medewerking die de Pakistaanse regering daaraan verleende. De leider werd eind 2001 enige tijd onder huisarrest geplaatst nadat hij had opgeroepen tot een nationale staking.
Aanklachten tegen de moslimleider werden niet ingediend. Als criticaster van het militaire bewind van de Pakistaanse president Musharraf werd Hussain Ahmed al vaker onder huisarrest geplaatst.
Tijdens de lezing in Den Haag zal Hussain Ahmed spreken over de ”Toekomst van de Ummah”. Daarmee wordt iets bedoeld als een samenleving waar vrede, gerechtigheid en liefde heersen.
De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) uit in het vorige week gepresenteerde jaarverslag over 2003 forse kritiek op de AEL. „De AEL geeft blijk van een polariserende opstelling in het integratiedebat en doet felle anti-Israël-uitlatingen. Om de politieke standpunten kracht bij te zetten, schroomt de AEL niet middelen in te zetten die aan de wettelijke grenzen raken, of daar net overheen gaan”, aldus de AIVD.